Pasar al contenido principal

La associació Nostra Terra presentarà un recurs per demanar la nul·litat del projecte Magda

L'associació Nostra Terra presentarà un recurs per a demanar la nul·litat del projecte Magda, passant així a la via judicial. Al mateix temps crea un grup de treball amb els dos partits polítics que han renovat l'Ajuntament de les Coves de Vinromà, i altres institucions locals.

El principal argument de què disposa Nostra Terra per a presentar el recurs és que el procediment administratiu del Magda té vicis de nul·litat, com per exemple que la declaració d'impacte ambiental favorable no ha donat una resposta adequada als informes negatius que es van emetre en el seu dia des de la Generalitat Valenciana. De fet, que no es tingueren en compte aquests informes negatius ha estat la principal queixa de les administracions autonòmiques.

Aquesta mateixa setmana el govern central ha publicat l'autorització administrativa prèvia del projecte Magda, un pas endavant per a materialitzar la instal·lació del macroprojecte fotovoltaic, i un dur cop per a la població de les Coves i l'associació Nostra Terra. Ara es poden presentar recursos contra aquesta autorització administrativa i l'associació ja ha contractat un bufet d'advocats experts en temes mediambientals per a redactar el recurs que presentaran davant el Ministeri de Medi Ambient i Transició Ecològica. El fet que es puga demanar la nul·litat del Magda dóna esperança als membres de Nostra Terra i a la població en general no només de les Coves sinó de tota la comarca. Ara bé, l'entitat haurà de buscar activitats per a recaptar fons que permitisquen costejar aquests serveis jurídics.

Una nova etapa

Representants locals del PSPV-PSOE i el PP ja han mostrat la seua posició contrària al Magda i han refermat el seu suport a Nostra Terra en la seua lluita contra la imposició del macroparc fotovoltaic. Avui mateix prenen possessió dels seus càrrecs a l'Ajuntament de les Coves de Vinromà, que serà presidit per la independent de la llista del PSPV Irma Povedano. Aquest canvi de govern dóna també una nova empenta d'optimisme a la població i a Nostra Terra, ja que amb el govern municipal del darrer mandat, que avui acaba, no ha hagut cap mena de diàleg ni transparència.

Com a acte simbòlic, just després del plenari de presa de possessió dels càrrecs, els membres del nou govern municipal han penjat pancartes al balcó de l'Ajuntament posicionant-se contra el Magda. 

Les darreres setmanes ja hi ha hagut diverses reunions entre els membres de l'associació Nostra Terra i representants del PSPV i el PP de les Coves, així com d'altres entitats del teixit associatiu local, amb la intenció de crear un grup de treball i seguir de forma conjunta el procés administratiu del Magda. Tots dos partits han mostrat obertament la seua oposició al Magda i han manifestat que treballaran per a què el macroprojecte fotovoltaic no es faça realitat. Aquest nou escenari d'unió entre ciutadania i polítics, així com el canvi de tarannà del nou govern respecte a l'anterior, és molt celebrat pels membres de Nostra Terra, segons manifesta el seu president, Miguel Ángel Rodrigo: “Ens dona forces i optimisme en la lluita contra el Magda, pensem que avui amb el canvi de govern comença una nova era marcada pel diàleg i la transparència”. 

Des de Nostra Terra també destaquen el suport que els ha brindat la Diputació Provincial, que han declarat que posaran els mitjans necessaris per a ajudar a les persones afectades en totes les macroinstal·lacions previstes a les comarques de Castelló.