Pasar al contenido principal

LA UNIÓ estima unes pèrdues de 9,8 milions d'euros en prop de 8.000 hectàrees de cultiu després del nou episodi de tempestes d'ahir

La Unió Llauradora estima que les tempestes d'ahir; acompanyades de pluja, pedra i en alguns casos també vent en forma de rebentada tèrmica, deixen en una primera avaluació unes pèrdues de 9,8 milions d'euros en un radi d'acció de prop de 8.000 hectàrees de cultiu de les províncies de València i Castelló.

Els danys més importants es concentren de nou a la comarca d'Utiel-Requena amb el 86% dels mateixos perquè es comptabilitzen unes 6.500 hectàrees afectades, sobretot en les localitats de Villargordo del Cabriel, Fuenterrobles, Venta del Moro, Caudete de las Fuentes i Utiel. Altres comarques afectades van ser les de l'Alto Palancia i Plana Baixa a la província de Castelló i l'Horta Sud, La Serrania i la Canal de Navarrés en la de València.

El principal cultiu afectat és el del raïm de vinificació amb el 65% de les pèrdues, seguit de l'olivar i ametler amb el 14% cadascun. Altres cultius ja amb menors danys són els vivers i ornamentals amb el 2% i el dels cítrics i hortalisses amb l'1%. La gran humitat també provocarà sens dubte danys en les varietats més primerenques d’algunes zones de cultiu de l'arròs, encara que caldrà veure l'avaluació.

Una de les conseqüències principals d'aquestes tempestes és que les collites previstes en la major part de cultius ja estaven minvades pels efectes de la meteorologia adversa dels últims mesos i ara encara ho estaran més amb els d'ahir i aquesta setmana.

A les pèrdues directes caldrà sumar les de les produccions d'anys esdevenidors i els danys en infraestructures afectades per forts vents, arrossegament de les pluges, caiguda d'arbres, a més dels danys de reparació (tant en fungicides com en mà d'obra)

Reiterem que en aquells llocs on no va afectar la pedra, les pluges són positives i serveixen per a pal·liar l'estrés hídric en alguns cultius de secà com les vinyes, ametlers, olivar i garroferes, així com per als cultius de regadiu on permetrà estalviar en regs, netejar els arbres davant l'amenaça de possibles plagues i recarregar aqüífers i embassaments ja bastant minvats. Per a la ramaderia serviran per a regenerar les pastures i evitar així l'augment dels costos pels pinsos per a alimentació dels animals.

LA UNIÓ sol·licitarà una sèrie de mesures per a compensar els danys de les persones afectades per aquest sinistre d'ahir com ja ha fet amb els ocorregudes en mesos anteriors. L'organització sol·licita al conseller d'Agricultura, José Luis Aguirre, que convoque a les organitzacions agràries per a avaluar els danys i establir mesures de suport als llauradors afectats, ja que els danys després de diversos episodis són elevats.

En aquest sentit, LA UNIÓ reclamarà entre altres coses l'agilització dels peritatges dels camps sinistrats, la concessió d'ajudes directes, la condonació de l'IBI de les parcel·les cultivades i construccions presents en elles, la bonificació de les quotes de la Seguretat Social durant un any i l'establiment de préstecs amb interés subvencionat.