Pasar al contenido principal

El Govern rectifica i elimina a l'orxata de la pujada de l'IVA al 21% a les begudes ensucrades 

El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, ha vingut exigint al Govern dues mesures respecte a l'increment de l'IVA a les begudes ensucrades, “ en el debat dels PGE ja demanarem, sense èxit un redactat de la norma sobre l'increment del 21% d'IVA a les begudes ensucrades, de no poguera causar males interpretacions sobre la seua aplicació en els sucs naturals i descartara aplicar-se al sector de l'orxata, per l'efecte negatiu que podria tindre per a aquest”

El Govern, en anteriors respostes al senador de Compromís, es limitava a explicar que passen a tributar al tipus impositiu general les begudes refrescants, sucs i gasoses amb sucres o edulcorants afegits. “Aquest senador ja va veure que la pròpia redacció de l'article 69 podia donar a confusió: “les begudes refrescants, sucs i gasoses amb sucres o edulcorants afegits” i per això presentem una esmenes als propis PGE que no va prosperar. Pot entendre's o bé que és aplicable a tots els sucs, o solament a aquells sucs amb sucres o edulcorants afegits.

Per tot això, Mulet, va preguntar per escrit “aquest increment de l'IVA és aplicable a tots els sucs, o solament a aquells sucs amb sucres o edulcorants afegits?. O cosa que és el mateix, s'ha començat a aplicar o es preveu aplicar la modificació del tipus impositiu de l'Impost sobre el Valor Afegit als sucs, tinguen o no sucres o edulcorants afegits?

També va preguntar que “ Vist que els sucs porten el sucre natural (fructosa) de la composició de pròpia fruita, se'ls aplica l'increment del tipus impositiu?Equipara amb aquesta resposta, com a “poc saludables” els sucs sense sucres afegits o l'orxata? O que vist que aquestes mesures poden tindre efectes negatius en el sector agrícola, pensa revisar-se aquestes mesures en el sector del suc o l'orxata, o en defecte d'això, adoptar alguna mesura tendent a ajudar al sector?

El Govern, dissipa dubtes amb la respostes i explica que amb un nova redacció de l'article 69 de la Llei 11/2020, dels PGE 2021, queda en els següents termes:


“Un. S'aplicarà el tipus del 10 per cent a les operacions següents:

 

Els lliuraments, adquisicions intracomunitàries o importacions dels béns que s'indiquen a continuació:
Les substàncies o productes, qualsevol que siga el seu origen que, per les seues característiques, aplicacions, components, preparació i estat de conservació, siguen susceptibles de ser habitual i idòniament utilitzats per a la nutrició humana o animal, d'acord amb el que s'estableix en el Codi Alimentari i les disposicions dictades per al seu desenvolupament. S'exclouen del que es disposa en el paràgraf anterior: [...[ b) Les begudes refrescants, sucs i gasoses amb sucres o edulcorants afegits”.

 

D'aquesta manera, s'ha exclòs de l'aplicació del tipus reduït del 10 per cent als productes que, de conformitat amb el que s'estableix en el Codi Alimentari i les seues disposicions de desenvolupament, tinguen la consideració de begudes refrescants, gasoses o sucs quan continguen sucres o edulcorants afegits. Per tant, aquests productes seran gravats al tipus impositiu reduït del 10% quan no continguen sucres o edulcorants afegits.

El Govern interpreta en la seua resposta: De tindre tal consideració, si en la seua elaboració s'hagueren afegit sucres o altres edulcorants en els termes assenyalats quedaria gravada al tipus impositiu general del 21 per cent de l'Impost sobre el Valor Afegit. Per tant, s'entén que respon a la pregunta de Mulet, de si els sucs amb sucres naturals tindran un IVA de 21%, que preocupava el sector.

L'orxata es lliura de l'increment perquè “en un altre cas, l'orxata continuarà tributant al tipus reduït del 10 per cent de l'Impost”.

 

Mulet ha aplaudit aquesta rectificació del Govern " ens ha costat, van votar en contra quan el vam proposar en el debat dels PGE, presentem una moció exigint el canvi, hem fet una allau d'iniciatives parlamentàries que es veu han fet efecte. Era una barbaritat aplicar un IVA a l'orxata semblant a productes no saludables. La pròpia denominació regulada de l'orxata obliga a tindre un 10% de sucre per a poder ser etiquetada com a orxata. És obvi que té calories i sucres, però no deixa de ser una beguda saludable. No aplicar-li un IVA reduït era completament surrealista. Ara, gràcies a la nostra pressió, sembla que rectifiquen, esperem veure-ho en la norma escrita i que no es quede en una simple interpretació, i instarem que es comprove de facte que ningú ha incrementat aquest IVA davant el desconcert de les mesures del Govern"