Pasar al contenido principal

Les Corts aproven la proposta de Compromís per a crear xicotets escorxadors públics, mòbils i cooperatius amb certificat ecològic

La Comissió d’Agricultura, Ramaderia i Pesca del parlament valencià ha aprovat en la seua sessió de hui, amb les abstencions del PP i de VOX, una proposta de Compromís per impulsar la implantació d’escorxadors de baixa capacitat en explotacions de ramaderia extensiva familiar, així com la instal·lació d’escorxadors públics, mòbils i cooperatius amb certificació ecològica.

El portaveu de Compromís en la Comissió, Josep Nadal, ha explicat que “aquesta és una proposta necessària per a la viabilitat econòmica de les xicotetes explotacions ramaderes del nostre territori. No és coherent que una persona que cria corders haja de desplaçar-se centenars de quilòmetres per a sacrificar els seus animals, i tornar-los a dur a sa casa per a vendre’ls a les carnisseries del voltant. Això suposa no sols els costos de l’escorxador, sinó també el dels dos desplaçaments”.

Per això des de Compromís es demana l’elaboració d’una normativa que clarifique i simplifique els requeriments per a la implantació d’aquestes instal·lacions ja que -segons el diputat Nadal- “no pot ser que es demane el mateix a El Pozo que a una xicoteta explotació que té el seu circuit de distribució al costat de la mateixa ramaderia o a la seua comarca. És necessària aquesta simplificació i clarificació perquè el sector deixe de dependre d’intermediaris i controle al màxim el seu cicle de producció”.

A més de la simplificació, la proposta de Compromís també demana la instal·lació d’escorxadors públics o cooperatius en pobles i comarques, així com la presència d’escorxadors mòbils de titularitat pública i amb certificació de producció ecològica, “ja que, actualment, al País Valencià sols hi ha dos escorxadors amb certificació ecològica, cosa que fa que ara mateix siga totalment inviable tindre una ramaderia ecològica”, ha conclòs el diputat Josep Nadal.