Pasar al contenido principal

València inicia la seua Capitalitat Verda amb l'objectiu de liderar el futur de la sostenibilitat a Europa

El Palau de la Música acull este dijous la cerimònia d'obertura de València Capital Verda Europea 2024. La capitalitat és una fita única que permetrà a la ciutat mostrar el seu model de sostenibilitat, a través dels diversos pilars que conformen l'estratègia urbana de València. L'alcaldessa, María José Catalá, exercirà d'amfitriona al llarg de les dos jornades de debats que albergarà l'auditori municipal del passeig de l'Albereda els dies 11 i 12 de gener. Una trobada que donarà pas a més de 400 actes previstos al llarg d'enguany.

Amb la Capitalitat Verda, la ciutat liderarà durant 2024 el futur de la sostenibilitat a Europa. Per això, enguany es definiran des de València els reptes de la UE perquè les seues ciutats siguen més sostenibles. A més, València s'ha marcat que la capitalitat servisca per a millorar la sostenibilitat de la ciutat, com va assenyalar l'alcaldessa de  València, María José Catalá, durant la presentació, ja que “entenem que la capitalitat no han de ser només 366 dies d'activitats, sinó una palanca de canvi per a la ciutat, que perdure perquè València siga una de les capitals de referència en matèria de sostenibilitat de tota Europa”.

“Viurem una Capitalitat Verda Europea lluny d'ideologies, allunyada de radicals i pegada a la ciutadania, a la ciència i al sentit comú”, ha assegurat l'alcaldessa. “No volem que siga un trofeu en una vitrina sinò un moviment de canvi per a la ciutat que porte polítiques de sostenibilitat durant els pròxims anys”, ha afegit.

En total, són prop de 400 les actuacions previstes en el programa per a un any, més d'una per dia. S'iniciarà els pròxims dies 11 i 12 de gener amb els actes inaugurals. Dels actes organitzats al llarg de tots els mesos de l'any, hi haurà 30 d'ells que seran esdeveniments centrals i altres 20 esdeveniments amplificadors.

La sessió inicial de la primera jornada té un caràcter inspirador. Diversos experts nacionals i internacionals, representants de les principals aliances de ciutats, analitzaran els cinc eixos temàtics de sostenibilitat urbana que sustenten el programa de València Capital Verda Europea 2024. Així, Pilar Díaz (Paisaje transversal) i Daniela Rizzi (ICLEI) parlaran sobre naturalesa i biodiversitat; Julio Lumbreras (Universidad Politécnica de Madrid) i Claire Roumet (Energy Cities) ho faran sobre missió climàtica; Francesc Arechavala (IDOM) i Juan Caballero (Eurocities) debatran sobre espai públic i mobilitat; José María García Álvarez-Coque (Universitat Politècnica de València) i Bea Jacoste (KM ZERO Food Innovation Hub), ho faran sobre horta i alimentació; mentre que sobre l'àmbit  d'aliances, participació i governança, intervindran Bernabé Aldeguer Cerdà (Universitat de València) i Gianluca Ferraro (Centre for Blue Governance university of Porstmouth National).

D'esta manera, Europa girarà la seua mirada cap al nucli emprenedor de la Marina, el llit verd de l'antic llit del Túria, la fèrtil horta de la Vega de València, el patrimoni universal dels aiguamolls de L’Albufera, els enclavaments verds urbans del Parc Central i el de Capçalera i les desenes de jardins que poblen la ciutat.

A la sala Joaquín Rodrigo del Palau també s'escoltaran, en la jornada del dia 11, a les 12.30 hores, les veus dels representants de les anteriors Capitals Verdes Europees, els qui detallaran els principals èxits i barreres en la implementació de les seues polítiques de sostenibilitat urbana. Està prevista la participació de l'alcaldessa María José Catalá, Vladimir Svet (Tallinn), Niko Kyynarainen (Lahti), Andrius Grigonis (Vílnius), Simone Raskob (Essen), Pascual Borja (Vitòria) i Peter Dermol (Velenje).

Serà en la sessió vespertina del dijous quan intervinguen els alcaldes i alcaldesses de municipis de l'àrea metropolitana, que compartixen històricament amb València la terra i la marjal de L'Horta i L’Albufera. Els batlles valencians presentaran els seus projectes lligats a la sostenibilitat urbana. Després de les conclusions dels intervinents i un passeig guiat pel llit del vell Túria, les activitats del dijous dia 11 es tancaran amb el concert ‘Els Sons de la Naturalesa’ a la Sala José Iturbi, un espectacle piromusical i un sopar en el vestíbul del Palau de la Música.

Segona jornada

Les sessions del divendres 12 tindran un caràcter més tècnic amb la participació de destacats experts de la Xarxa de Capitals Verdes Europees (EGCN: European Green Capital Network), que intercanviaran experiències sobre els reptes en els àmbits de naturalesa i biodiversitat urbana i metropolitana, horta i alimentació sostenible, així com
espai públic, mobilitat i missió climàtica.

Una taula redona de Ciutats Missió amb representants de Valladolid, Saragossa, Vitòria, Madrid, Klagenfurt, Mannheim, Cluj-Napoca i el discurs inspiracional de Patrick Child, director general adjunt de Medi Ambient de la Comissió Europea, tancaran les dues jornades de debat entorn de l'estrena oficial de la ciutat de València com a Capital Verda Europea 2024.

Activitats tot l'any

Entre les actuacions, està prevista la Cities Mission Conference 2024 de la Comissió Europea. Es tracta d'una conferència de màxim nivell internacional sobre el clima, que cada any reunix representants d'alt nivell a escala local, nacional i de la UE per a continuar avançant en el camí de les ciutats cap a la neutralitat climàtica.

Esta edició reunirà a les 112 Ciutats Missió, entre altres, i es farà extensible esta invitació i compromís a altres xarxes comunes, com la de les Ciutats Europees Verdes. En l'esdeveniment, que tindrà lloc al juny, s'elaborarà un decàleg de compromisos, la Carta Verda València 2024, en forma de manifest.

València vol aprofitar el prestigiós guardó mediambiental per a convertir-se en una potent marca turística d'impacte internacional, associada a valors com el turisme de qualitat, l'alimentació sostenible i l'excel·lència de les infraestructures verdes. “Convertir a l’Albufera en Reserva de la Biosfera és un dels reptes i per a això, a més dels
recursos, treballarem en clau institucional per a aconseguir el suport dels 13 municipis de l'Horta i La Ribera que tenen el privilegi d'estar al costat d'este enclavament natural únic a escala internacional”, ha ressaltat María José Catalá.