Pasar al contenido principal

L’Ajuntament de València s’alia amb la CEV per desenvolupar projectes sostenibles en el marc de la Capitalitat Verda

L'alcaldessa de València, María José Catalá, i la presidenta de la CEV València, Eva Blasco, han firmat hui davant més de 40 representants d'empreses valencianes l'acord de col·laboració entre la Confederación Empresarial de la Comunitat Valenciana i l'Ajuntament de València amb motiu de la Capitalitat Verda Europea 2024. 

L'alcaldessa ha volgut agrair-ne el compromís amb la sostenibilitat i amb la Capitalitat Verda: “Este conveni és més que un paper. És una aliança pel futur de València. Per una València més verda, més amable i més respectuosa amb el medi ambient. Així que moltes gràcies a tots els empresaris que hui vos sumeu a este pacte verd per València que és també la Capitalitat Verda. Crec que el primer missatge que llancem hui ací és que sostenibilitat i economia no estan barallats. Ben al contrari, són l'únic camí.”

Entre els objectius del conveni està la creació d'un grup de treball específic, que hui mateix s'ha reunit, amb la finalitat d'elaborar propostes i actuacions d’interés i que es pot resumir en dos grans línies d'actuació. Ajudar les empreses amb el mesurament, compensació i certificació de la petjada de carboni i fomentar inversions que permeten contribuir a la transició cap a unes energies netes i sostenibles i a la mitigació de la petjada de carboni a la ciutat.

En este sentit, l'alcaldessa ha avançat que l'Ajuntament té ja projectes madurs, per a encetar en pocs mesos, que permetrien compensar l'emissió de 22.500 tones de CO₂ a l'atmosfera i que s'està ultimant un estudi per determinar la capacitat de l'Albufera per a absorbir carboni i reduir emissions. Per això- ha afegit- “demanarem al Govern que amplie el catàleg de projectes i espais de compensació de petjada de carboni per a incloure aiguamolls com l'Albufera i l'entorn de l'Horta.”

Excepcional interés públic

Finalment, l'alcaldessa ha tornat a reivindicar que el Govern declare la Capitalitat Verda com a esdeveniment d'excepcional interés públic: “No és un capritx. És la ferramenta per ajudar les empreses col·laboradores de la Capitalitat Verda per continuar avançant en sostenibilitat. Crec que hui demostrarem que som un front comú perquè es faça justícia amb esta fita sostenible de la ciutat. Només demanem el mateix tracte que es va donar a Vitòria o que donen a Barcelona per poder accedir a incentius fiscals.”

En l'acte de firma, que ha tingut lloc a l'auditori de la CEV i ha tingut la participació d'empreses i entitats locals, la presidenta de CEV València, Eva Blasco, ha ressaltat que “amb la firma d'este conveni la CEV es reafirma en el seu compromís amb la protecció de l'entorn i la sostenibilitat i ens posem a la disposició de l'Ajuntament perquè València assegure un llegat perdurable d'esta capitalitat verda”.

“Som un model a seguir en termes de gestió ambiental i compromís amb el creixement sostenible” ha assenyalat Blasco, qui ha posat en valor la contribució del sector empresarial a l'avanç cap a la sostenibilitat. “Les empreses locals han exercit un paper decisiu en la implementació de pràctiques més sostenibles que abasten des de la reducció d'emissions en processos industrials fins a la inversió en energies renovables. Esta col·laboració entre la ciutat i les corporacions no només amplifica els resultats de les iniciatives verdes, sinó que també fomenta una cultura de responsabilitat ambiental en el teixit empresarial”.