Gran èxit de l’Aperitiu de Penyagolosa, trobada d'Atzeneta del Maestrat per a compartir vi i tapes amb productors
L'Aperitiu de Penyagolosa d'Atzeneta del Maestrat s'ha estrenat com a trobada per a compartir una jornada plena de tapes, vins i activitats al voltant de la gastronomia i productes de les comarques de Castelló. Aquesta primera edició, va tancar amb aforament complet en tasts de 60 persones.
Un dels moments importants de la jornada, va estar protagonitzat per Mari Agut, experta micólogica i cuinera de Casa Ramón. Mentre preparava amb destresa la salsa de descartes de rovellones, explicava les bones pràctiques a l'hora d'eixir a buscar menges silvestres: tallar-los amb navalla i guardar-los en cistelles, així les seues espores s'escampen mentre es camina i garanteixen la seua reproducció. Desaconsella les bosses de plàstic per a guardar els fongs, llevat que es vulga aconseguir una massa picada i premsada. La salsa la va preparar amb les tiges del rovelló que no se solen utilitzar i amb ella, va finalitzar el plat dels raviolis de formatge i ceba caramel·litzada.
“No cal tindre'ls por, però sí que saber que hi ha un 1% que són mortals”. Mari aconsella eixir a buscar fongs acompanyats d'un expert, eixides guiades amb control de les cistelles per a no emportar-se sorpreses a la boca.
És un inici de temporada complicat per als fongs, els boscos no estan tan humits com en temporades bones. Comentava Mari Agut que enguany ha pogut trobar unes 18 espècies. Altres anys, en plena temporada, han sigut capaces de trobar fins a 200 varietats diferents per la zona de l'interior de Castelló, sense anar més lluny.
L'objectiu de l’Aperitiu és crear un ambient informal de gaudi i xarrada per a conéixer als productors, transmetre el seu coneixement i consumir en forma de tapa els seus productes: vins com el Celler de la Ibola, formatges de llet de pasturatge com La Caseta d’Espadà, pa amb tomaca Herrara i oli de Varona La Vella i DePenyagolosa, embotits de Robres, mel de la Serra d’Irta o de Masia Constant, untables vegans d’Armela, torrons Barberá, el forn de Vilafranca de Lupi amb flaons i coca de perol; tot per a compartir un aperitiu de quilometre zero.
Molts dels projectes estan adherits a Ruta de Sabor. Virginia Martí, gerent de la iniciativa i diputada de Turisme de Diputació de Castelló es va personar per a conéixer als productors i també assistir als tasts. “A Castelló tenim molta riquesa paisatgística”, la iniciativa de Ruta de Sabor dona suport a jornades com a l’Aperitiu, que posen en el centre el producte i les persones que gestionen el territori com a motor gastronòmic i també turístic. Pel seu costat, Santiago Agustina, alcalde d’Atzeneta del Maestrat, va celebrar el compromís i presència de projectes locals com DePenyagolosa i Casa Ramón, que exerceixen un important motor dinamitzador del poble.
Presentació DePenyagolosa
El projecte local DePenyagolosa naix com a iniciativa de la Cooperativa Agrícola Sant Bartomeu per a comercialitzar els seus olis sota una marca de qualitat. Dos monovarietals seleccionats d'arbequina i canetera i un cupatge comú com a representació de tots els socis del projecte. Eladi Roca, gerent de la cooperativa local, va dinamitzar el tast dels olis i altres productes que també acullen a la seua botiga física i en línia: Torrons Barberá, formatge Tot de Poble i vins del Celler Les Useres.
L'activitat més multitudinària la va protagonitzar Terrenae amb el seu habitual format de tasts. La periodista gastroagraria, Carla Centelles, va acostar la filosofia dels projectes agroalimentaris que divulga el seu projecte. Seixanta persones van degustar vins, fins llavors, desconeguts i de gran qualitat amb aperitius que mariden amb pràctiques extensives, agroecològiques i responsables. La periodista de la Vall d'Alba, guardonada entre els 100 joves talents de la Gastronomia per la Basque Culinary Center, va mantindre el seu discurs de crear xarxa física comprant als projectes locals respectuosos. Amb la seua iniciativa, els descobreix afirmant que, pel soroll actual, resulta complicat accedir a ells.
La proposta de crear una fira gastronòmica naix des de l'ajuntament d'Atzeneta del Maestrat qui va decidir comptar amb l'equip de Terrenae, qui ha dissenyat i desenvolupat el concepte per a garantir una jornada divertida i saborosa. “La major inquietud és crear un esdeveniment diferent perquè tots els assistents puguen tindre un contacte directe amb els productors i que al mateix temps puguen passar-ho bé”. És un espai creat per a totes aquelles persones que vulguen degustar la cultura i el paisatge rural de la zona.