Pasar al contenido principal

El Consell impulsa la innovació alimentària a través de la investigació de nous productes saludables per a la microbiota colònica

La Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme impulsa la innovació alimentària a través del projecte MINIGUT que desenvolupa l’Institut Tecnològic de l’Alimentació (AINIA), el qual té per objecte investigar sobre la creació de nous aliments que, a més dels nutrients necessaris, aporten beneficis per a la salut i el benestar de les persones.

Este projecte, finançat amb 270.000 euros per la Generalitat en el marc de l’Estratègia d’especialització intel·ligent per al desenvolupament d’iniciatives d’R+D+I dels instituts tecnològics de la Comunitat Valenciana, en col·laboració amb empreses, té l’objectiu d’incentivar la innovació aplicada al teixit productiu, de manera que permeta afrontar amb seguretat, a les empreses valencianes, els nous reptes que demana la societat.

La investigació d’AINIA se centra a realitzar una investigació integral de la digestió gastrointestinal i colònica in vitro, per a aportar solucions tecnològiques amb les quals desenvolupar nous productes saludables amb efectes demostrats sobre la microbiota colònica.

Una vegada realitzada la investigació, esta podrà aportar solucions tecnològiques a les empreses, que els permeta el disseny i el llançament de productes o ingredients que aconseguisquen millorar la salut i el benestar de les persones a través de la seua interacció amb la microbiota, alhora que satisfer les necessitats alimentàries.

La demanda d’aliments saludables és una tendència que s’està incrementant en els últims anys. Els consumidors cada vegada són més conscients de la importància de la relació dieta-salut, i la indústria d’ingredients, aliments i nutricèutics necessita productes eficaços i innovadors per a poder respondre a esta demanda del mercat.

Per tant, la nutrició de precisió o personalitzada, que considera les característiques multidimensionals de l’individu o d’un col·lectiu, com ara l’estil de vida, la genètica, el microbioma o la resposta metabòlica d’una persona a aliments o patrons específics, podrà determinar les recomanacions dietètiques més adequades que contribuïsquen a millorar la salut de cada individu.

Microbiota i salut

Diversos estudis científics relacionen el conjunt de microorganismes que habiten en el sistema gastrointestinal (microbiota colònica) amb diferents patologies que han posat en relleu la influència de la microbiota en el cervell, el fetge o el pulmó.

La microbiota exercix un paper fonamental en el desenvolupament no només formant part del sistema immunitari, sinó també contribuint al desenvolupament de funcions fisiològiques, per la qual cosa el fet de tindre una microbiota saludable contribuirà a incrementar el benestar i la qualitat de vida de les persones.