Pasar al contenido principal

Convertir l’Albufera en Reserva de la Biosfera de la Unesco és un dels objectius de València com a Capital Verda Europea 2024

L'alcaldessa de València, María José Catalá, ha presentat este dilluns el pla dissenyat pel govern del PP i VOX per a la Capitalitat Verda Europea en 2024 el principal objectiu de la qual “és fer de València una ciutat més sostenible i que cuida encara més del seu medi ambient”. El símbol triat que representarà esta capitalitat és una V que simbolitza València i la seua aposta per les polítiques verdes.

“Entenem que la Capitalitat no han de ser només 366 dies d'activitats, sinó una palanca de canvi per a la ciutat, que perdure perquè València siga una de les capitals de referència en matèria de sostenibilitat de tota Europa”, ha assegurat l'alcaldessa. 

“Viurem una Capitalitat Verda Europea lluny d'ideologies, allunyada de radicals i pegada a la ciutadania, a la ciència i al sentit comú”, ha assegurat Catalá, qui ha afegit que “no volem que siga un trofeu vitrina, sinó un moviment de canvi per a la ciutat que impulse polítiques de sostenibilitat durant els pròxims anys”.

En total, són prop de 400 les actuacions previstes en el programa per a un any, més d'una per dia, que si iniciarà els pròxims dies 11 i 12 de gener amb els actes inaugurals. Dels actes organitzats al llarg dels 12 mesos de l'any, 30 d'ells seran esdeveniments centrals, i els altres 20, esdeveniments amplificadors.

Entre les actuacions programades, l'alcaldessa ha destacado la Cities Mission Conference 2024 de la Comissió Europea. Es tracta d'una conferència de màxim nivell internacional sobre el clima, que cada any reunix representants d'alt nivell de l’àmbit local, nacional i de la UE per a continuar avançant en el camí de les ciutats cap a la neutralitat climàtica. Esta edició reunirà les 112 Ciutats Missió, entre altres, “i farem extensible esta invitació i  compromís a altres xarxes comunes, com la de les Ciutats Europees Verdes. En l'esdeveniment, que tindrà lloc al juny , s'elaborarà un decàleg de compromisos, la Carta Verda València 2024, en forma de manifest”, ha explicat l'alcaldessa. “Estos dies comptarem amb la visita d'alcaldes i alcaldesses de les altres 15 capitals verds europees, representants europeus i també els nostres companys edils dels municipis de l'àrea metropolitana de València, en el que serà un fòrum de debat i trobada a nivell internacional”, ha afegit.

La Carta Verda de València 2024

“Volem que este siga el tret d'eixida per al gran repte que ens posem com a Capital Verda Europea: elaborar una Carta Verda de València 2024 en forma de manifest. Un manifest per a entregar-lo a Europa i al món, on s'establisquen, fruit del debat i lluny de les radicalitats, accions compartides per a lluitar contra els efectes del Canvi Climàtic”, ha continuat explicant l'alcaldessa de València.

A més, entre els objectius que s'ha marcat la ciutat per a l'any 2024, està iniciar totes les gestions per a aconseguir que el Parc Natural de l’Albufera siga declarat Reserva de la Biosfera de la Unesco. Per a això es posarà en marxa un pla junt amb la Generalitat, a través de la Conselleria de Territori, i els 13 municipis de la ribera del parc per a aconseguir este objectiu. Això anirà unit a la recuperació del parc natural, començant amb una major aportació d'aigua com l'aprovada esta setmana pel Govern, ja que la falta de pluja i el ponent han posat en perill la supervivència del llac.

“Els puc anunciar que he sol·licitat una reunió amb la Ministra Ribera per a abordar la situació de l'Albufera. Hem comprovat que s'està produint un incompliment normatiu en no garantir-se les necessitats de l'aiguamoll (24 i 46 hm³/any) recollides en la planificació hidrològica. Amb els 14,51 hm³/any autoritzats per la Confederació, no  s'evita la degradació dels sistemes naturals de l'aiguamoll i de la seua biodiversitat, així com tampoc les afeccions a les activitats tradicionals, com són la pesca i l'agricultura”, ha afirmat.

“Convertir l’Albufera en Reserva de la Biosfera és un dels reptes i, per a això, a més dels recursos, treballarem en clau institucional per a aconseguir el suport que es requerix dels 13 municipis de l'Horta i la Ribera que tenen el privilegi d'estar al costat d'este enclavament natural únic a nivell internacional”.

Catalá ha assegurat que “comptem amb el suport decidit de la Generalitat, que ens ha traslladat el president, Carlos Mazón, per a avançar en els Plans d'Ordenació dels Recursos Naturals (PORN), i els Plans Rectors d'Ús i Gestió (PRUG) que es requerixen perquè la nostra Albufera aconseguisca esta declaració de reserva de la biosfera. Fa més d'un any que l'anterior Consell de la Generalitat va paralitzar este procés, i nosaltres estem ara decidits a  aconseguir-lo, ja que este reconeixement implicaria una major protecció i preservació d'esta ‘joia’ de la nostra Capital Verda”.

Les reserves de biosfera de la Unesco són llocs d’aprenentatge per al desenvolupament sostenible. Són espais en els quals s'intenta aplicar enfocaments interdisciplinaris que permeten entendre i gestionar els canvis i les interaccions que es produïxen entre els sistemes socials i ecològics, entre els quals es troben la prevenció de conflictes i la gestió de la biodiversitat. Són espais que aporten solucions locals a problemes mundials. Les reserves de biosfera compten amb ecosistemes terrestres, marins i costaners, la qual cosa complix l’Albufera. Cada lloc proposa diferents solucions per a conciliar la conservació de la biodiversitat amb un ús sostenible.

Estalvi de l'aigua i defensa de l'agricultor

L'alcaldessa ha assenyalat que la Capitalitat Verda “servirà per a redoblar esforços en l'estalvi i reaprofitament de l'aigua. Com sabem, és un bé cada vegada més escàs, i no volem que a València es malbarate ni una gota d'aigua que no siga necessària. Per a això, posarem el focus en tres àmbits: un d'ells és l'horta valenciana, ja que som una de les grans ciutats europees que compta amb major superfície per al cultiu. Volem destacar l'esforç i la passió
amb la qual els nostres agricultors cultiven fruites i verdures d'alta qualitat, i també la seua consciència sostenible, potenciant esta sostenibilitat amb la cura i el manteniment dels espais verds que envolten la ciutat, fent d'esta horta un autèntic pulmó verd per a la ciutat”.

Al mateix temps, ja s'han iniciat reunions de treball sobre diferents projectes de reutilització d'aigua juntament amb les diferents mancomunitats de regants i entitats, amb la finalitat d'estalviar tant recursos naturals com econòmics. “Alguna pinzellada que podem avançar és, per exemple, l'optimització de depuradores, evitant els abocaments a la mar amb les actuacions necessàries per a aprofitar-la en els camps de l'entorn de la ciutat, abaratint així els costos
de reg per fanecada que suposa l'extracció d'aigua del subsol. Amb la canalització i optimització d'este recurs, contribuirem a la sostenibilitat de la nostra horta”, ha explicat hui l'alcaldessa.

El turisme sostenible és una altra de les apostes de la Capitalitat Verda. I en este sentit, Catalá ha assenyalat que ”amb totes les mesures que s'aplicaran a partir del reconeixement de la nostra ciutat com a Capital Verda Europea, i també a totes les activitats que celebrem per a implicar i conscienciar a la ciutadania, volem també posicionar València com a destinació turística sostenible, un dels pilars d'esta capitalitat”. L'objectiu d'esta actuació és consolidar València com la destinació turística sostenible líder del Mediterrani.

Potenciar València com a destinació turística sostenible

L'alcaldessa ha apuntat que “en este sentit, i amb el suport de Visit València, estem treballant en un pla per a la projecció turística internacional de València perquè es convertisca en una de les ciutats verdes de referència a Europa i en el món. Es realitzaran rutes temàtiques pels principals actius que ens han permés aconseguir esta capitalitat, com el jardí del Túria, l’Albufera, o molts dels nostres parcs i zones verdes”.

Una Capitalitat amb fruits i implicar la societat

A més, l'Ajuntament vol implicar la societat civil en el compromís de la Capitalitat Verda, i que no siga només un programa d'actes d'un any sinó que tinga fruits en anys esdevenidors. “La nostra idea passa per celebrar esta capitalitat molt més allà dels 366 dies de l'any que ve, que es quede per sempre. Volem sembrar moltes accions que donen els seus fruits durant les pròximes dècades. Vamos a omplir els més de 3.000 escocells buits de la ciutat i arribar a 10 metres quadrats de zona verda per veí. En definitiva, volem que esta fita deixe un pòsit a les pròximes generacions. Esta V simbolitza alguns dels valors que representa València i que es promouran i impulsar durant este any. Representa justament eixe esperit, eixa mirada sostenible que tenim de València i que és la base de la nostra estratègia per a millorar la vida”, ha afegit Catalá.

Per a tot això, es compta amb el suport d'altres agents i col·lectius, com ara empreses, les universitats, els mitjans de comunicació i, per descomptat, la ciutadania i la societat civil. “No volem que esta Capital Verda Europea siga únicament complir amb els esdeveniments oficials previstos en moments puntuals de l'any, sinó que es viurà els 366 dies que tindrà 2024 i sent la base de la València sostenible que volem”, ha continuat.

L'alcaldessa ha conclòs la seua intervenció, explicant que “per això, implicarem a tota la diversitat de col·lectius de la societat valenciana a viure esta capitalitat i que deixe una empremta a la ciutat durant les pròximes dècades: volem conscienciar a la infància sobre la València sostenible i, “per això, visitarem escoles, per a formar els xiquets i les xiquetes perquè tingen cura de la seua ciutat”. Anem, també, a implicar a tots els barris, perquè tots tenen racons únics i zones verdes, i volem que compten amb més espais naturals i sostenibles pròximament.