Pasar al contenido principal

El fons d’ajudes europees a projectes de desenvolupament rural LEADER a les comarques de l’Alcoià, l’Alt Vinalopó, el Comtat, la Marina Alta i la Marina Baixa obre la seua convocatòria

El Grup d’Acció Local Rural Muntanya d’Alacant (GALRMA) recorda que la convocatòria per rebre subvencions i ajudes europees LEADER es va publicar al DOGV el passat 24 d’abril i es poden presentar projectes fins el 29 de juny. La dotació és d’un milió d’euros i té com a objectiu finançar a pimes i autònoms en la creació o millora d’empreses no agrícoles i d’empreses agroalimentàries, així com de proporcionar ajudes a associacions sense ànim de lucre i ajuntaments per realitzar serveis bàsics i de renovació de poblacions. En aquest darrer apartat s’inclouen l’implementació d’infraestructures energètiques, l’arribada de la banda ampla als pobles, serveis públics, infraestructures recreatives i de turisme, patrimoni natural i cultural, i transformació d’edificis. 

En l’apartat de creació o millora d’empreses no agrícoles les ajudes europees són de fins a 70.000 euros per projecte. Pel que fa a les agroalimentàries arriben fins al 28.000 euros i en associacions i ajuntaments el màxim és de 50.000 euros.

Rural-labs

En aquest sentit, el GALRMA des del passat 19 de maig, adaptant-se a la nova realitat, ha començat a coordinar una sèrie de sessions en línea en el que es coneixen com a Rural-labs. Aquests consultes es divideixen en dos grups. D’una banda, el consultori d’idees (Rural-lab 1) que pretén assessorar i oferir atenció individualitzada mitjançant cita prèvia a través del correu (galrma1420@gmail.com), i d’altra banda (Rural-lab 2) que proporciona informació sobre el programa LEADER i altres ajudes amb sessions col·lectives dirigides a la difusió de les diferents línees de finançament per al món rural. Vista l’elevada demanda de cites prèvies per al Rural-lab 1, aquest continuarà realitzant-se amb la mateixa freqüència al mes de juny. Més informació sobre la convocatòria es pot trobar a la pàgina web del GALRMA (www.galruralmuntanyadalacant.com), així com l’accés a la plataforma per a la tramitació de les ajudes. També al seu perfil de Facebook.

Entrevistes 

Per tal de donar a conéixer els beneficis d’aquestes ajudes el GALRMA ha engegat, a més, un cicle d’entrevistes amb pimes, autònoms, associacions i ajuntaments que s’aniran difonent durant el mes de juny. La intenció és apropar els testimonis dels que ja han sigut beneficiaris d’aquestes ajudes en la convocatòria de 2018 a futurs promotors.

Actualment, el GALRMA aglutina fins a 58 municipis de les comarques de l'Alcoià, l'Alt Vinalopó, el Comtat, la Marina Alta i la Marina Baixa. És una associació sense ànim de lucre que agrupa entitats públiques i privades dels territoris rurals amb la finalitat de desenvolupar accions en aquestes zones mitjançant el finançament del programa LEADER (Fons d'ajudes europees a projectes de desenvolupament rural innovador que s'integra en el Pla de Desenvolupament Rural de la Comunitat Valenciana). Les seues estratègies i actuacions estan enfocades al creixement intel·ligent, sostenible i integrador, i a la lluita contra el despoblament i l’abandonament rural.

D'entre les més de 20 iniciatives tramitades en les darrers dues convocatòries del programa LEADER un total de 8 (un 40%) corresponen a projectes relacionats amb la pedra en sec. Entre les iniciatives que ja han pres forma es troba la Carta del Paisatge de la Pedra en Sec de la Vall de Pop, així com tasques de difusió d'aquesta tècnica constructiva com a recurs turístic, cultural i natural. Aquestes actuacions sobre tècniques constructives tradicionals patrimoni immaterial de la humanitat, junt amb la iniciativa Olis de Diània i la implantació de la firma digital, són les línees transversals que GALRMA manté actives per afavorir l’emprenedoria al nostre territori rural.