Pasar al contenido principal

Covid-19: Almàssera enceta una campanya de conscienciació per a evitar destrosses i furts en els passejos dels seus ciutadans

A la difícil situació que ja travessen milers de llauradors afectats pels problemes de comercialització, derivats de l'estat d'alarma, ara s’afegeix la circumstància dels comportaments incívics i insolidaris d’alguns dels conveïns.

L'Ajuntament d'Almàssera apel·la a la responsabilitat i el civisme que sí que demostra la majoria dels ciutadans que acudeixen de manera nombrosa a gaudir d'aire pur i un paisatge agrari de gran bellesa. Per a evitar els creixents perjudicis que està provocant una minoria sobre els cultius de temporada, principalment cebes, xufes, carabasses i creïlles, s’ha posat en coneixement de la policia local i s’ha iniciat una campanya tant de conscienciació com de control i sanció d’aquests comportaments que danyen la convivència ciutadana.

Tenim coneixement, ha comentat el regidor d’Agricultura, Joan-Carles Jover, i la policia està alerta dels xicotets furts, sobretot en les fileres més pròximes als camins, i fins i tot trepitjades i destrosses tant de persones com d'animals domèstics que obliguen els llauradors a escometre labors de reparació. Jover afegeix que amb la Llei de l'Horta s’ha pogut millorar les condicions jurídiques i de defensa dels llauradors i llauradores i que són, realment, els que preserven aquest paisatge periurbà de l’Horta. És per això, afegeix, «no anem a consentir que allò que ha tingut un cost i ha suposat un esforç es faça malbé per quatre pocavergonyes».

La crisi del Covid-19 ha tornat a posar de manifest la importància essencial i estratègica de l'agricultura i la necessitat de garantir tant la seua rendibilitat social i econòmica com un reconeixement social cap aquest element mediambiental i cultural.

Des de la regidoria de Seguretat Ciutadana, Beatriz Garde, vol recordar a la societat les normes de respecte a complir en les zones d'horta durant els passejos i rutes d'exercici, i incideix en què no està permés portar animals solts i que cal recollir els seus excrements; no està permés entrar als camps ni eixir-se de les sendes o camins; no està permés agafar productes agraris sense el permís explícit i per escrit del propietari; i tampoc està permés el depòsit de qualsevol mena de deixalles no relacionades amb l'explotació agrícola. Garde explica la importància, per la correcta convivència, de respectar i cuidar el treball i l’esforç dels llauradors per traure endavant la producció agrícola, fins i tot en les pitjors condicions sanitàries com aquesta. «L’horta constitueix -afegeix Garde- un Patrimoni cultural de primera magnitud i sobre ell descansa gran part de la història del poble d’Almàssera».