Pasar al contenido principal

Consum va col·laborar amb 203.000 persones vulnerables amb més de 1.000 iniciatives socials en 2022

Consum ha col·laborat amb més de 203.000 persones en situació de vulnerabilitat amb la posada en marxa d’un total de 1.099 iniciatives solidàries incloses dins del seu Programa Solidari durant el passat exercici 2022. Este pla se centra, de manera prioritària, en les comunitats on la Cooperativa desenvolupa l’activitat amb accions regionals i va tindre una dotació de 26,2 milions d’euros l’any passat. 

La finalitat de l’acció social de Consum és principalment posar fi a la fam, garantir l’accés de totes les persones a una alimentació sana, nutritiva i suficient i afavorir una educació de qualitat. Més en concret, la finalitat és donar suport als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS):  ODS 2 Fam Zero, que suposa un 81% de l’ajuda, l’ODS 3 Salut i Benestar i l’ODS 4, Educació de Qualitat. 

Entre les col·laboracions destaquen les fetes amb ONG nacionals i regionals, com Creu Roja, Càritas Diocesana, Proyecto Hombre, PayaSOSpital, Pupaclown, Bancs d’Aliments, Associació Espanyola contra el Càncer, Afanoc, Aspanion i Asindown, entre d’altres.

La major part de l’ajuda, en concret el 92% de les iniciatives, es fa mitjançant donacions d’aliments, mentre que la resta de la cooperació social es distribuïx amb aportacions econòmiques (7%), fonamentalment mitjançant donacions a distintes entitats socials.


Més de 8.500 tones d’aliments 

Dins de les accions que es duen a terme en el Programa Solidari de la Cooperativa, destaca el Programa Profit de Gestió Responsable d’Aliments. L’any passat, Consum va donar 8.505 tones d’aliments per mitjà d’este programa, el més important dins de l’acció social, ja que va suposar un valor de més de 25,6 milions d’euros, només en 2022. 

Consum té en marxa este programa des de fa més de deu anys i està implantat en el 100% de la xarxa comercial. La col·laboració es porta a terme amb voluntaris de diferents entitats socials que arrepleguen diàriament els productes, que es retiren de la venda però que es troben en condicions òptimes de consum, i els repartixen entre les persones que els necessiten. 

Els aliments donats són, principalment, productes envasats de les seccions de carnisseria, xarcuteria, fruites, verdures, alimentació dolça i lactis dels supermercats, però també provenen de les plataformes logístiques i de les escoles de frescos. El programa inclou, a més, altres productes de primera necessitat de les seccions de drogueria, higiene personal i salut.

Clients solidaris 

A més a més, durant l’exercici passat els clients de Consum van mostrar la seua solidaritat amb diferents fins socials per mitjà de donacions econòmiques al pas per caixa per un import de més d’un milió d’euros. 

Al febrer de 2022 es va activar, juntament amb l’Associació Espanyola Contra el Càncer, “La compra de la teua vida” per ajudar en la investigació de la malaltia. Els clients hi van col·laborar aportant més de 360.000 euros. Un altre exemple van ser, pocs mesos després, amb l’inici del conflicte d’Ucraïna, les donacions dels clients mitjançant els TPV de les tendes de Consum de més de 350.000 euros per als damnificats. A més, durant l’últim Gran Recapte, la iniciativa solidària anual de la Federació de Bancs d’Aliments, els clients de la Cooperativa hi van col·laborar amb més de 627.000 euros fent la compra als supermercats.