Pasar al contenido principal

Castelló mostra la seua estratègia de dinamització agrària sostenible davant els municipis de la Xarxa d'Agroecologia

La Regidoria de Transició Ecològica de l'Ajuntament de Castelló ha mostrat aquest dissabte les mesures de dinamització agroalimentàries sostenibles que impulsa en aquest mandat en l'última jornada de la trobada anual de la Xarxa de Ciutats per l'Agroecologia. Davant representants de més d'una vintena de municipis i entitats socials de tot el país, Castelló ha destacat estratègies com la protecció de sòl agrari en el cinturó verd en el Pla General, la producció agroecològica de proximitat i el pla d'abonat orgànic i la lluita biològica que promou el Sindicat de Regs de Castelló.

“Durant tres dies hem posat en comú amb responsables polítics i tècnics estratègies per a transitar cap a models agroalimentaris saludables, respectuosos amb el medi ambient i reactivadores dels nostres sector primari; que ajuden a combatre la inflació i el canvi climàtic i frenen la despoblació”, ha afirmat el regidor de Transició Ecològica, Fernando Navarro, que ha ressaltat que des de la Regidoria s'ha organitzat en l'últim dia de la trobada una ruta de visites en diferents llocs de Castelló per a realçar les propostes de reactivació agroecològica de l'Ajuntament.

Així, la primera parada s'ha desenvolupat en un hort de cítrics del terme municipal que té la certificació ecològica i participa en el mercat de venda directa de la Fira de la Taronja. Formes de producció agroecològiques i canals curts de comercialització que tant l'Ajuntament com la Xarxa treballen per a propiciar la transformació dels models agroalimentaris.

La segona parada s'ha dut a terme en el paratge de la Magdalena, en el qual el regidor de Transició Ecològica ha explicat la nova planificació urbanística que ha inclòs una protecció de 2.000 hectàrees de sòl agrari a fi d'afavorir la seua recuperació i reactivar camps abandonats.

La tercera parada ha tingut lloc en l'insectari del Sindicat de Regs de Castelló, els responsables dels quals han explicat la gestió ambiental i sostenible que desenvolupa l'entitat, com la lluita biològica que impulsa per a combatre el cotonet de Sud-àfrica i recuperar l'ecosistema; així com el pla d'abonat orgànic en el reg.

Les jornades han finalitzat amb la projecció en el Planetari del curt “Mesa per a tres”, guanyador del premi al millor guió en el festival Human Fest i un diàleg sobre seguretat alimentària.

Navarro ha ressaltat el bon resultat de la trobada anual i l'impacte que representa per a la ciutat. Castelló es va incorporar a la Xarxa en 2021. La plataforma es va crear en 2018 i de la mateixa formen part 24 municipis del territori”.