Pasar al contenido principal

Potries aprova el seu primer Pla Estratègic de Turisme i inverteix en millores de la Ruta de l’Aigua

El Plenari de l’Ajuntament de Potries ha aprovat esta setmana el primer Pla Estratègic de Turisme del municipi. Com tota la resta de plans amb què compta l’Ajuntament, este marca els objectius a complir fins a 2027 per tal de seguir activant el sector econòmic del turisme en el poble de Potries, des d’un punt de vista cultural i sostenible.

El Pla Estratègic pretén aconseguir que Potries siga reconegut per la Generalitat Valenciana com a municipi turístic (segons el Decret 5/2020), així com declarar el patrimoni hidràulic i el Porrat de Sant Blai com a Bé d’Interés Cultural (BIC) o obrir una Tourist Info al Museu Cassoleria d’Àngel Domínguez.

També esta setmana, l’Ajuntament de Potries ha invertit en la millora i l’adequació de la Ruta de l’Aigua, dins de la seua estratègia de recuperació, conservació i valorització del patrimoni local. Concretament, s’han substituït i millorat la senyalística i l’equipament al llarg de l’itinerari, amb l’objectiu d’oferir una informació complementària i d’interés per als visitants, en valencià, en castellà i en anglés.

L’alcalde de Potries, Sergi Vidal, explica que “l’objectiu és que el turisme cultural i sostenible, no el de masses, contribuïsca a l’economia del nostre poble i del seu veïnat”. També apunta que “de fet, amb les millores de la Ruta de l’Aigua, pretenem aproximar al públic en general al recurs turístic i millorar la satisfacció del visitant, a més de protegir la cultura i el medi ambient d’una forma sostenible”.

La Ruta de l’Aigua

La Ruta de l’Aigua s’inicia en l’edifici de l’Ajuntament, on es conserva la porta dels cinc panys, que s’hi trobava en l’assut d'en Carròs situat al terme de Vilallonga, des d’on naix la séquia reial d’Alcoi i arriba fins a la Casa Fosca que és el primer partidor que trobem a Potries.

Des d’aquest partidor, naixen dos séquies: la del Rebollet, que passa pel nucli urbà del municipi, i la Comuna Gandia-Oliva que arriba fins al segon partidor, la Casa Clara, on tornen a dividir-se novament.

Aquest sistema hidràulic, llegat dels àrabs, ha desenvolupat al llarg dels segles una sèrie d’elements al seu voltant com són les séquies, les files, els llavadors, els molins o les sénies.

L’Ajuntament ofereix visites guiades, baix demanda, on es pot conéixer en aproximadament una hora tot el patrimoni hidràulic de Potries i la seua història.