Pasar al contenido principal

Xixona acollirà un Centre d'Investigació del Gelat Artesanal Europeu en sòl industrial cedit per l'IVACE

El conseller d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent, ha signat amb l’alcaldessa de Xixona, Isabel López, la cessió gratuïta per part de l’Ivace d’una parcel·la de sòl industrial situada al parc empresarial L’Espartal III de Xixona.

És tracta de la parcel·la E4, propietat de l’Ivace i amb una superfície de 2.174,76 m², que l’Ajuntament cedirà al seu torn a l'Associació Nacional Empresarial d'Elaboradors Artesans i Comerciants de Gelats i Orxates de Xixona, (ANHCEA), per al desenvolupament d’un Centre d’Investigació de Gelat Artesanal Europeu.

Climent ha assegurat que amb la cessió “donem un pas importantíssim per a que aquest projecte siga prompte una realitat. Un projecte que sens dubte farà encara més atractiu L’Espartal III per a la implantació de noves empreses, incrementant el seu valor afegit, i la seua competitivitat i consolidant-lo com a un espai productiu estratègic per al sector agroalimentari de la província d’Alacant i de la Comunitat Valenciana”.

Per al conseller, el centre europeu “situarà a Xixona com a referent europeu i mundial en el sector gelater i actuarà com a un importantíssim pol d’atracció d’inversió, per a la implantació de noves indústries a l’àrea empresarial que contribuiran a generar ocupació estable i de qualitat i per a involucrar a les empreses i associacions sectorials per a potenciar l’àrea industrial”.

“El centre d'investigació -ha afegit- beneficiarà també a la resta d'empreses ja instal·lades al parc empresarial que podran intercanviar sinergies, coneixements i experiència, contribuint així a l’objectiu de l’economia circular”.

Noves instal·lacions

Cal destacar que el centre d’investigació permetrà atendre les necessitats actuals del sector gelater, un sector industrial estratègic de gran potencial i generador de llocs de treball, amb un gran arrelament i tradició en l'economia de la província i en el municipi de Xixona.

A més, el sector es vorà reforçat amb un espai propi on està previst la instal·lació de: laboratori d'investigació del gelat artesà; aula de formació de pràctiques de gelateria amb les mesures adequades per a l'homologació de tota la formació que es realitze en ella, i que es puga interactuar amb el laboratori; àrea d'administració general; sala de reunions de junta directiva i per a celebrar encontres amb els associats; magatzem; despatxos per a reunions i sala de documentació amb possibilitat d’ampliar-la segons les necessitats.

En les noves instal·lacions també s’ubicarà l’actual central de compres per oferir a l'associat matèries primeres i productes relacionats amb el món del gelat, amb una qualitat determinada i a un preu molt competitiu que evita l'alça de preus del mercat.

Segons el conseller “es crearà en el si de l’Associació un element indispensable per a la I+D que permetrà obrir el camp d'un sector molt tradicional, analitzant el mercat, la demanda del consumidor i l'avanç en el coneixement del màrqueting, potenciant la investigació de manera conjunta que servisca per a tot el sector, en tractar-se de microempreses que no poden realitzar tots  aquests estudis de manera individual”.

L’Espartal III

L’Espartal III, comercialitzat per l’Ivace, està situat en un dels entorns de major tradició en el sector agroalimentari i s'ha consolidat com un espai empresarial clau en el qual les empreses han sabut unir tradició i innovació per a continuar creixent i generant riquesa.

És una àrea industrial especialitzada en la producció de torró, xocolate i dolços i seu del Consejo Regulador de las Indicaciones Geográficas Protegidas Jijona y Turrón de Alicante, un sector molt molt vinculat al gelat, i sent els dos productes emblemàtics per a la ciutat de Xixona, amb el que s’augmentarà el valor afegit a la ciutat i a tota la població en oferir millors serveis.

D'altra banda, la Diputació d'Alacant ha confirmat que els treballs per a la redacció del projecte del futur Institut d'Investigació del Gelat Artesanal avancen a bon ritme amb el compromís de finalitzar enguany el document inicial que servirà per a dur a terme la construcció.

El diputat d'Infraestructures, Javier Gutiérrez, ha destacat que aquests treballs “compten amb una inversió inicial de 100.000 euros de la institució provincial amb els quals volem posar de manifest el nostre suport a aquesta iniciativa, molt important per al municipi, però també per a la província d'Alacant i per a la Comunitat Valenciana”.