Vila-real aportarà l'any que ve 20.000 euros a la Cooperativa Católico-Agraria per a promoure el control sostenible del cotonet
L'alcalde de Vila-real, José Benlloch, i el regidor d'Agricultura, Sostenibilitat, Transició Ecològica, Energètica i Medi Ambient, José Ramón Ventura Chalmeta, han visitat les instal·lacions de l'insectari impulsat per la Cooperativa Católico-Agraia d'esta localitat de la Plana Baixa per promoure el control sostenible de les plagues agrícoles, com el cotonet, en l'agricultura local.
L'Ajuntament de Vila-real col·labora en este projecte amb un conveni de 20.000 euros, inclòs en els pressupostos del pròxim any. A la visita, Benlloch i Chalmeta han estat acompanyats de el president de la Cooperativa, Juan José Ortells, i la tècnica de la entitat Vanesa Bonet.
"El insectari de la Cooperativa Católico-Agraria és un projecte en el qual hem posat moltes il·lusions. Una iniciativa sostenible, pionera i innovadora a l'servei d'un sector tan nostre com l'agricultura, que tan malament ho ha passat en els últims anys. L'Ajuntament de Vila-real no podia deixar de col·laborar amb una iniciativa tan interessant i beneficiosa per a un dels nostres principals sectors econòmics, que demostra novament la capacitat i l'empenta d'una de les nostres entitats més longeves, que precisament l'any passat complia el primer segle d'història ", valora l'alcalde de la ciutat.
El projecte consisteix en la cria de dos tipus d'insectes (Cryptolaemus montrouzieri i Anagyrus aberiae) considerats enemics naturals de determinades plagues, de manera que permeten combatre de la manera més natural possible l'aparició de noves plagues que afecten els cultius, especialment els citrícoles , com el cotonet de Sud-àfrica. La previsió de cria és de 500.000 individus de Cryptolaemus montrouzieri i 1,5 milions en el cas dels Anagyrus aberiae. La solta es realitzaria entre els mesos de maig a setembre, quan no és habitual trobar aquestes espècies depredadores de plagues al camp.
D'aquesta manera, l'insectari posarà a disposició dels llauradors de la povlació una alternativa ecològica a l'hora de combatre aquestes plagues de forma més sostenible i respectuosa amb el medi ambient, amb productes lliures de pesticides, tal com demana el mercat europeu.
"Iniciatives com aquesta de la Cooperativa Católico-Agraria són la clau de futur de l'agricultura, per això el pressupost de l'any vinent, tot i les greus dificultats econòmiques que travessa l'Ajuntament, contemplarà un conveni de 20.000 euros per col·laborar amb la Cooperativa en aquest projecte, que estem segurs serà molt beneficiós per als nostres llauradors", conclou Benlloch.