Pasar al contenido principal

Transició Ecològica introdueix 2.500 exemplars d'anguila en l'Albufera per primera vegada en quinze anys

La Conselleria d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica ha introduït recentment un total de 2.500 exemplars d'anguila (Anguilla anguilla) en el llac de l'Albufera per primera vegada en 15 anys, en el marc del pla europeu de recuperació d'aquesta espècie.

El director general de Medi Natural i Avaluació Ambiental, Julio Gómez, ha assenyalat que "fer una solta d'aquesta espècie emblemàtica i poder fer-ho, quinze anys després al Parc Natural de l'Albufera posa de manifest la importància de mantindre el nostre espai natural amb les aportacions hídriques necessàries en qualitat i quantitat, perquè l'anguila, espècie en perill d'extinció i protagonista durant segles de la realitat econòmica i cultural de l'Albufera, torne de nou a les aigües per a quedar-se".

La solta dels 2.500 exemplars, equivalents a 60 quilos, s'ha realitzat per part de la direcció general de Medi natural aprofitant l'època de l'any de màxima qualitat de l'aigua de l'Albufera, que coincideix amb la "perellonà", en el cicle del cultiu de l'arròs.

Les anguiles provenen de la piscifactoria de Tuéjar, que gestiona el Servei de Caça i Pesca de la Conselleria. S'han triat individus de més de 25 grams per a intentar evitar la seua alimentació de copédods (xicotets crustacis) que són els agents portadors del paràsit 'Anguillicola crasus' i evitar així que les anguiles siguen parasitadas en la seua bufeta natatòria. A més, en aquesta època de l'any el cicle d'aquest paràsit és de menor activitat.

Les anguiles engreixades a Tuéjar provenen al seu torn de les angules que en el seu moment van ser decomissades pel Servei de Duanes en l'aeroport de Manises que anaven a ser objecte de contraban amb destinació al mercat asiàtic. Van ser entregades a la Generalitat Valenciana i criades fins a la seua solta.

En aquest any 2021 s'han repoblat diferents espais protegits i marjals de la Comunitat Valenciana amb uns 35.000 exemplars d'anguila, que és una espècie amenaçada i requereix accions de conservació.

Aquest esforç s'integra dins del Pla de Gestió de l'Anguila per a la Comunitat Valenciana que recull les mesures per a la recuperació de l'espècie d'àmbit europeu aprovades per als estats membres mitjançant el reglament (CE) núm. 100/2007 del Consell.