Pasar al contenido principal

Les pedanies de València participaran en la Capitalitat Verda a través de projectes participatius sostenibles

Les 15 pedanies de la ciutat de València s'implicaran en la Capitalitat Verda Europea 2024 gràcies al programa ‘PedaniesVLC: Participa en Verd’, que comptarà amb un pressupost de 500.000 euros. Des de cadascuna de les alcaldies pedànies es treballa en tres projectes sostenibles vinculats amb els quatre principals eixos de la Capitalitat Verda: mobilitat sostenible i espai públic, horta i alimentació sostenible, Missió Climàtica València 2030 i  infraestructura verda i biodiversitat urbana.

Així ho ha anunciat l'alcaldessa de València, María José Catalá, al final de la segona reunió de la comissió  municipal de la Capitalitat Verda Europea, en la qual participen els quatre grups municipals que conformen la corporació municipal. Catalá ha destacat el seu “compromís a donar comptes cada trimestre de la Capitalitat, de les
iniciatives que s'han posat en marxa, i de l'impacte que ha generat a la ciutat”, a més d'avançar “un full de ruta per als següents mesos de l'any”.

L'alcaldessa ha tornat a recordar que “tot l'equip de govern està compromés amb esta Capitalitat. Mobilitzarem uns 60 milions d'euros, la Generalitat i la Diputació faran també la seua aportació econòmica i trobem a faltar la implicació del Govern d'Espanya”. Referent a això, Catalá ha declarat que “el Govern ha de mullar-se i té dos oportunitats: que declare València Capital Verda Europea 2024 com a ‘Esdeveniment d'Excepcional Interés
Públic’, perquè les empreses privades que participen tinguen beneficis fiscals, i aprovar un projecte  d'innovació, de tres milions d'euros, que hem presentat al ministeri, per a reduir l'estrés tèrmic, especialment en els col·legis i les instal·lacions esportives”.

Procés participatiu

En relació al programa ‘PedaniesVLC: Participa en Verd’, l'alcaldessa ha detallat que seran els veïns i les veïnes, majors de 16 anys, dels 15 pobles de València, des de Mauella fins al Perellonet, els qui decidisquen finalment, a través d'un procés participatiu, el projecte definitiu. Les secretaries de les juntes municipals i les alcaldies pedànies estan ultimant els detalls de la votació, que serà preferiblement de manera presencial. María José Catalá ha destacat que estos projectes han de ser “tècnicament viables” i poden estar relacionats “amb plans de  renaturalització, de comunitats energètiques locals, així com amb l'Horta i l'Albufera de València”, entre altres iniciatives sostenibles.

D'esta manera, el projecte verd que més suport ciutadà recapte de cada pedania serà executat al llarg de 2024 per part del Servici de Descentralització i Participació Ciutadana de l'Ajuntament, que treballarà coordinadament i comptarà amb l'auxili i suport tècnic dels servicis municipals amb competències en la matèria objecte de cada projecte. Per a dotar econòmicament i de manera adequada el programa ‘PedaniesVLC: Participa en Verd’, la Junta de Govern Local de l'Ajuntament de València té previst aprovar este divendres, 12 d'abril, una modificació pressupostària de 500.000,00 euros, des de les partides assignades a Alcaldia a les del Servici de Descentralització i Participació Ciutadana, d'acord amb les bases d'execució del pressupost municipal de 2024.