Pasar al contenido principal

L'Ajuntament de Sant Jordi intensifica la vigilància per a evitar els robatoris de garrofes

L'Ajuntament de Sant Jordi ha decidit intensificar el treball de vigilància en tot el terme municipal per a ajudar a evitar els robatoris de garrofes en les finques del poble. De fet, l'alcalde, Iván Sánchez Cifre, ja ha posat a disposició tot l'horari del guarda rural perquè el dedique a les labors de vigilància.

Aquest treball ja ha començat a donar resultats, ja que l'alcalde va estar personalment en la primera detenció amb el grup ROCA de la Guàrdia Civil, que s'encarrega especialment de la seguretat en l'àmbit rural, i amb la propietària d'una finca en la qual havien entrat a robar garrofes. Es tracta d'un problema cada vegada més greu i que l'alcalde de Sant Jordi vol ajudar a atallar ara que ha començat la temporada de recollida de garrofes.

Iván Sánchez Cifre ha explicat que “a més de posar tots els mitjans que estan al nostre abast per a ajudar a previndre els robatoris, ja hem estat en contacte amb la Comandància de la Guàrdia Civil a Vinaròs per a posar-nos a la seua disposició i col·laborar amb ells en allò en què puguem ajudar-los”.

En aquesta línia, l'alcalde de Sant Jordi informa que “ja hem sol·licitat pressupostos a empreses de seguretat privades perquè reforcen el treball que ja està fent el guàrdia rural. A més, el dilluns he convocat el consell agrari local, conjuntament amb la societat de caçadors i els grups ROCA de la Guàrdia Civil”

Ja des de l'any passat, l'Ajuntament de Sant Jordi està col·laborant intensament per a combatre l'augment que s'ha produït de robatoris de garrofes als productors del municipi. En col·laboració amb la Societat de Caçadors i juntament amb el guarda rural, l'any passat es van poder fer moltes confiscacions d'aquest producte, que ja des de l'any passat es va disparar de preu per la crisi i la falta de producció davant l'augment de la demanda.

Iván Sánchez Cifre ha explicat que “estem fent un treball conjunt per a tractar de minimitzar el perjudici econòmic que estan patint els productors. Hem posat a la disposició dels veïns tots els mitjans dels quals disposem per a tractar d'evitar que es produïsquen més robatoris i localitzar als lladres”.

Preu multiplicat

Cal tindre en compte que enguany hi ha més robatoris de collites de garrofa a causa de l'increment del preu que el quilo d'aquesta fruita seca experimenta en els últims anys. Un valor en alça que fa que aquests robatoris siguen més greus per a alguns veïns, que veuen en la collita un alleujament econòmic.

En aquesta campanya, el preu del quilo de garrofa podria arribar a aconseguir un preu d'entre 80 i 90 cèntims el quilo, després que l'any passat oscil·lara entre els 70 i 75 cèntims, encara que segons les varietats va ser més alt, ja que el noranta per cent del valor de la garrofa el marca la qualitat de la llavor. Un preu considerablement alt en tractar-se d'un cultiu fàcil de recol·lectar i amb baines d'una grandària gran.

La garrofa ha multiplicat per quatre el preu respecte a fa a penes uns pocs anys, per la qual cosa fins i tot s'han esgotat els plançons en els vivers a la calor d'una demanda inusual en la qual influeixen diversos factors, principalment l'increment de la demanda. Aquest augment de la demanda de garrofa per part de la indústria alimentària i cosmètica està darrere d'un augment de preus que coincideix, a més, amb un any en què l'oferta d'altres països productors ha descendit de manera notable.