Pasar al contenido principal

LA UNIÓ informa que les tronades d’ahir deixen danys d'importància per la pedra a algunes localitats de la Plana Baixa

LA UNIÓ de Llauradors informa en una primera valoració d’urgència que les tronades d’ahir de vesprada, acompanyades de pedra, deixen danys importants en algunes localitats de la comarca de la Plana Baixa, sobretot a Artana, Vilavella, Nules, Moncofa i la Vall d’Uixó.

Hi ha zones bastant afectades en estos termes municipals, ja que la pedra va caure amb intensitat i virulència en qüestió de pocs minuts. Caldrà esperar a entrar als camps i vore després l’evolució als cultius per comprobar la magnitud de les pèrdues.

El cultiu de cítrics és el més perjudicat i el de més extensió en superficie a la zona per afeccions a la fusta i caiguda de la floració per defoliació per l’impacte de les pedres. També s’observen danys als cultius d’ametlers, garroferes, oliveres i hortalisses. 

LA UNIÓ reclamarà mesures urgents per a les persones afectades com la concessió d'ajudes, repartiment gratuït de producte fungicida per a cicatritzar els danys, la reducció del mòdul de l'IRPF, la condonació de l'IBI de les parcel·les cultivades i construccions presents en elles, bonificació de les quotes de la Seguretat Social durant un any, establiment de préstecs amb interés subvencionat i també una sèrie d'actuacions i ajudes per a les cooperatives comercialitzadores afectades.

Pel que fa a l’assegurança, LA UNIÓ demanarà una agilització de les peritacions per part d’Agroseguro de les varietats de cítrics encara per collir.  No obstant això, cal dir que esta pedregada no té cobertura per la producció de la propera campanya, ja que segons les normes de contractació hauria d’haver sigut a partir del 20 d’abril, en el cas d’haver contractat l’any passat, quan encara podria haver entrat com a extensió de garantia.