La superfície d'all tendre de la Comunitat Valenciana baixa un 23% per la falta d'adaptació de varietats i dificultats de comercialització
La superfície cultivada d'all tendre ha baixaten els últims anys més d'un 23% en les zones productores de la Comunitat Valenciana degut sobretot a la falta d'adaptació de les varietats plantades i a les dificultats de comercialització d'un producte molt estimat pels consumidors i la restauració, tradicional i de proximitat, segons la Unió Llauradora.
Les últimes dades de 2023 indiquen que existeixen 259 hectàrees cultivades en la Comunitat Valenciana per les 335 de fa poc més de cinc anys. La major part de la superfície actual es concentra a la comarca de la Costera i la Canal de Navarrés, sobretot en la localitat de Xàtiva, on encara hi ha 160 hectàrees de cultiu que a més han crescut en relació amb anys anteriors.
Els productors fins fa ben poc cultivaven la varietat autòctona Camallarga, però el canvi climàtic li ha passat factura. Provocava últimament que els alls es ressecaren, tingueren un calibre inferior a l'habitual i les fulles observaren taques i un color groguenc a causa de la calor i la proliferació de fongs. Ara, han optat per una varietat provinent de Castella-la Manxa que estan començant a testar per a veure si canvien els resultats, encara que ja han detectat que es conserva bé en la venda de proximitat, però no resulta molt útil si ha d'enviar-se a trajectes llargs.
Entre unes coses i altres els productors travessen ja la quarta campanya consecutiva amb problemes, que s'agreuja amb la pujada dels costos de producció, els danys que provoquen també fauna salvatge com els senglars i les dificultats de comercialització d'un producte perible i molt artesanal.
Carles Peris, secretari general de LA UNIÓ, després de la visita a una plantació d'all tendre de Xàtiva i a un bar per a degustar una truita amb eixe producte, destaca “el treball tan artesanal i professional que requereix el cultiu de l'all tendre, un producte de proximitat que cal posar en valor, així com el seu sabor i qualitat exquisida en la cuina enfront d'altres productes que recorren milers de quilòmetres fins a arribar ací”.
“Anime als consumidors de la Comunitat Valenciana a comprar productes com l'all tendre de la nostra terra i un altre tipus de productes valencians. Són sinònim de qualitat, proximitat, generen llocs de treball als nostres pobles i serveixen per a enriquir la gastronomia dels nostres bars i restaurants, Davant el global, cal apostar pel local”, assenyala Peris.
LA UNIÓ sol·licitarà a la Conselleria d'Agricultura que investigue varietats adequades per a l'all tendre a fi de que no desaparega del mapa de cultius de la Comunitat Valenciana, així com que realitze alguna campanya de promoció en combinació amb la localitat de Xàtiva, on es concentra la major part de la superfície i dels productors.