Pasar al contenido principal

La collita de garrofa podria baixar a la meitat d'un any normal i ja es detecten els primers robatoris 

LA UNIÓ de Llauradors estima que la collita de garrofa en les zones productores de la Comunitat Valenciana serà un 50% inferior a una normal i per tant encara més baixa d'eixa xifra sobre la producció històrica de la passada campanya. L'organització indica que es tracta d'un arbre anyívol i que en algunes garroferes a penes tenen garrofes enguany. La maduració de les garroferes és bastant normal o ve retardada una setmana respecte a l'habitual.

Cal assenyalar que la recol·lecció s'avança cada vegada més a causa dels robatoris que es produeixen en les últimes campanyes davant el major valor del producte. De fet, LA UNIÓ ha detectat ja els primers robatoris en explotacions agrícoles que es produeixen fins i tot quan la garrofa encara està verda, davant la impotència i ràbia dels productors que veuen com es fa malbé l'esforç de tot un any.

Aquest descens en la collita podria elevar els preus a l'alça i en conseqüència augmentar els robatoris en les finques. Per això, i davant els primers furts detectats, LA UNIÓ sol·licitarà a la Delegació del Govern en la Comunitat Valenciana una reunió perquè es dissenye un pla especial de vigilància que contemple que les Forces de Seguretat de l'Estat extremen les labors de vigilància tant en camp com amb qualsevol vehicle o magatzem sospitós de transportar o comerciar amb mercaderia robada. També demanarà l'estreta col·laboració entre la Guàrdia Civil, Policia Autonòmica i Mossos d'Esquadra per a les zones limítrofes de la Comunitat Valenciana i Catalunya on existeix una gran producció de garrofes.

Aquesta Organització Professional Agrària també indica que els robatoris es produeixen perquè existeix un mercat negre consolidat amb compradors segurs que es queden amb la mercaderia. Així, reclama així major control i vigilància en els camps durant l'època de recol·lecció i que posteriorment es controle la procedència de les garrofes en la distribució comercial, així com s'investiguen aquells comerços o persones que es dediquen presumptament a comprar garrofes furtades en els camps. És molt important que es controlen els punts sospitosos de venda d'eixa possible mercaderia robada, vertader centre d'atenció per a acabar amb aquests robatoris perquè “si es roba és perquè algú compra”. Aquesta organització creu que al contrari del que succeeix amb altres fruites i hortalisses on existeixen molts punts de venda, en el cas d'aquesta fruita seca és més fàcil perquè es concentren en uns pocs.

Els llauradors es queixen que per a poder vendre la seua producció en la cooperativa, organització de productors o comerç han de complir requisits de traçabilitat, és a dir el lliurament de la documentació que acredite la propietat, varietat, kg, polígon i parcel·la, la qual cosa contrasta amb la facilitat i impunitat amb la qual els lladres venen després la garrofa.

En aquest sentit LA UNIÓ reclama la col·laboració dels magatzems que compren ametla i garrofa amb les forces de seguretat de l'Estat perquè traslladen de seguida qualsevol possible mercaderia provinent d'un robatori. Així, els demana a les empreses del sector un major esforç i col·laboració a l'hora de comprar l'ametla o la garrofa, verificant la procedència i denunciant a tota persona sospitosa de vendre producte procedent de robatoris. També sol·licita als llauradors afectats que interposen la corresponent denúncia davant la Guàrdia Civil perquè s'inicie la investigació i conste el delicte en les estadístiques, clau per a un increment de la presència policial en el món rural.

La garrofa es considerava una producció marginal i amb preus que no compensaven el seu cultiu. Però últimament està sent un complement de renda per als productors en tindre major demanda per part de les empreses transformadores, fent-ho així més atractiu tant per a llauradors com per a lladres. Als productors els preocupa també la gran especulació que hi ha amb aquest cultiu perquè es troba en mans d'un monopoli de poques empreses. Cuiden els arbres tot l'any i fan laborioses tasques de recol·lecció per a percebre unes quantitats que ara és cert que són superiors a altres anys, però que obtenen molts més ingressos aquells que venen després la pasta i el garrofí per a alimentació o productes de la salut. De la massa ixen espesants o conservants i també edulcorants o productes per a la indústria farmacèutica.