Pasar al contenido principal

Diputació de Castelló proposa 17 projectes de sostenibilitat, digitalització, benestar social i patrimoni al Govern per a captar fins a 81 milions de fons europeus de reconstrucció

La Diputació de Castelló ha fet arribar al Ministeri per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic (Miteco) 17 memòries de projectes d'àmbit provincial relacionats amb les línies de treball de sostenibilitat, digitalització, benestar social i patrimoni que actualment estan desenvolupant-se a la institució com a resposta a la crida de manifestacions d'interés llançada des del ministeri el passat 15 de desembre.

Els 17 projectes seleccionats com a potencials captadors de fons europeus de reconstrucció estan valorats en més de 81 milions d'euros i aborden aspectes bàsics que motiven les línies financeres dels Next Generation i que beneficiarien especialment a municipis de menys de 5.000 habitants de Castelló per a assentar el canvi de paradigma de la nova dècada en les zones més despoblades.

El president de la Diputació, José Martí, destaca que la institució provincial “ha de liderar de forma decidida el gran repte que suposa Europa, perquè estem convençuts que dels fons europeus són una plataforma fonamental per a la reactivació de la província”. Per a Martí, “és el moment que la Diputació es convertisca en una institució clau per a desenvolupar els projectes que ajuden a impulsar l'economia i modernitzar el model productiu”.

El diputat de Sostenibilitat, Ignasi Garcia, per part seua, ha valorat molt positivament aquesta oportunitat de situar les comarques de Castelló en l'avantguarda d'Europa i ha manifestat que «aquests projectes que presentem al Miteco tenen la rellevància suficient per a poder ser finançats amb fons europeus», ja que molts d'ells «se situen en les prioritats de la doble transició ecològica i digital».

Els projectes

De l'àrea de transició energètica i enginyeria interna cinc són els projectes que es presenten: el programa ‘Aigua Maestrat’ del Pla Director de Proveïment d'Aigua, valorat en 53 milions d'euros;el pla de agrocompostatge, amb un cost d'uns 13 milions Pla Director de Transició Energètica per a Edificis de Titularitat Municipal’, que suposa 4,5 milions; el “Synergy4fire, centrat en la biomassa i prevenció d'incendis, que requereix una inversió de 3 milions d'euros,i el ‘Territori Rural Intel·ligent de la Província de Castelló-SmartVillages’, estimat en 2,8 milions .

Pel que respecta a les actuacions en Benestar Social, cinc són les proposta remeses al ministeri: serveis de promoció d'autonomia personal (770.000 euros); programa d'atenció i cura de majors (700.000 euros); conciliació familiar i educació (650.000 euros); servei per al transport de persones (400.000 euros) i ajudes enfront de la despoblació (200.000 euros).

Patrimoni

Set són les actuacions vinculades a l'àrea de Cultura, especialment al patrimoni de la província: actuacions en l’Hospederia de la Cartoixa de Valldecrist (1.165.000 euros); instal·lació d'elements de seguretat i protecció a visitants al Castell de Polpis (32.997 euros); redacció del Pla Director del Castell de Polpis (96.800 euros); proposta de recuperació patrimonial, posada en valor i dinamització turística a la comarca de l'Alt Millars (110.000 euros); obres de consolidació del tram de muralla en l’Albacar del Castell de Xivert (40.000 euros); el Pla Director del Castell de Xivert (121.000 euros) i actuacions de restauració, adequació ambiental i equipament del Castell de Peníscola de la 2a i 3a fase del pla d'actuacions per a la dinamització turístic-cultural (530.847 euros).

Per la seua envergadura i cost econòmic destaca el projecte ‘Aigua Maestrat’, una fracció del Pla Director de Proveïment d'Aigua potable de la província (PDA) valorat en aproximadament 53 milions d'euros que, a més de millorar el proveïment de la zona, aprofitaria les canalitzacions per a instal·lar elements de telecontrol del sistema hídric. L'avantprojecte preveu integrar, a més, una xarxa de fibra òptica que faria arribar internet d'alta velocitat fins cadascun dels municipis d'interior objectes del pla. D'altra banda, destaca l'actuació ‘Castelló Agrocompost km 0’, el pla de agrocompostatge de proximitat de la província de Castelló, basat en l'experiència pilot duta a terme a la planta de la Salzadella i de l'activitat de la planta de Todolella. Aquest contempla també les necessitats plantejades pel sector agropecuari, incloses les granges de porcí i les cooperatives oleiques, i estaria valorada en més de 13 milions d'euros.

També s'ha remés al ministeri el ‘Pla Director de Transició Energètica per a Edificis de Titularitat Municipal’, que pretén implantar sistemes de generació d'energia renovable per a cobrir la demanda energètica dels municipis de la província de Castelló. El projecte, de 4’5 milions d'euros, inclou igualment la incorporació dels sistemes a la plataforma SmartVillage de la Diputació, especialment les verticals de sostenibilitat amb què es monitoren la producció i consum de les instal·lacions municipals i el càlcul de la seua petjada de carboni.

El projecte ‘Territori Rural Intel·ligent de la Província de Castelló - SmartVillages’ cerca la millora dels serveis de connectivitat en els municipis i actuacions en matèria de xarxes i connexió de dispositius d'Internet de les coses (IoT). El programa conté també plans de formació, promoció i difusió, accions de vigilància tecnològica i propostes de reptes i hubs tecnològics i estaria valorat en quasi tres milions d'euros.