Pasar al contenido principal

Els pescadors valencians demanen al Govern d'Espanya un repartiment més just de la quota de tonyina roja

La Comissió Interfederativa de Confraries de Pescadors en representació de les tres federacions provincials d'Alacant, València i Castelló s'ha reunit amb representants del Ministeri de Pesca per a reclamar una participació equitativa a la propera adjudicació dels túnids, en concret una quota de tonyina roja més gran per als pescadors d'arts menors de la Comunitat Valenciana.

El secretari de COINCOPESCA, Manolo Albiol Luís, ha demanat als representants d'aquesta Secretaria General que escolten les reclamacions que des de fa anys porten realitzant els pescadors professionals de la Comunitat Valenciana respecte al repartiment injust de la quota de tonyina roja. Referent a això COINCOPESCA ha reclamat una major quota justa i necessària per als pescadors d'arts menors.

La secretaria general de Pesca del Ministeri ha escoltat les reclamacions de la Comissió Interfederativa de Pescadors de la Comunitat Valenciana, però no s'ha pronunciat sobre això. A partir de gener de 2023 se celebrarà la reunió següent de l'ICCAT, la Comissió Internacional per a la Conservació de la Tonyina Atlàntica, representada pel Ministeri de Pesca on es decidiran les quotes que cada país podrà pescar a les seues aigües.

Cal recordar que l'any passat van sortir a pescar tonyina roja 52 embarcacions d'arts menors de 9 confraries de pescadors de tot el litoral valencià. Concretament de les confraries de pescadors dels ports de Vinaròs, Benicarló, Castelló de la Plana i Peníscola a la província de Castelló; la Vila Joiosa, Campello, Alacant i Moraira a la província d'Alacant i Gandia a la província de València.

L'últim exercici de pesca del túnid no va ser gaire positiu per als interessos dels pescadors valencians, ja que la Secretaria General de Pesca del Govern d'Espanya va reduir la quantitat de quilos que podia pescar cada embarcació, específicament 36 quilos menys. Això va significar que cada embarcació va tenir una ridícula quantitat de 526,1 quilos per afrontar la campanya. La crua realitat és que un any més la immensa majoria de barques artesanals de la Comunitat Valenciana van acabar aquesta ridícula quota en un o dos dies.

La Comissió Interfederativa de Confraries de Pescadors de la Comunitat Valenciana (COINCOPESCA) denuncia la irrisòria quantitat de quilos que any rere any li han correspost als pescadors valencians. També recorda que les poblacions d'aquests túnids s'han recuperat de manera extraordinària fins a l'extrem d'esdevenir una plaga marina que arrasa amb molts bancs de peixos a més d'entorpir les captures professionals d'altres modalitats de pesca com l'arrossegament i el setge.

COINCOPESCA recorda que la pesca de la tonyina desenvolupada per la flota valenciana és una activitat artesanal i sostenible que utilitza la línia de mà per capturar els túnids. Els pescadors artesanals d'arts menors de la Comunitat Valenciana no volen tornar a ser discriminats malgrat practicar una activitat sostenible i artesanal en detriment de les grans empreses tonyineres espanyoles que s'emporten el 80% del repartiment de la quota de la tonyina roja a Espanya i que a més usen per a capturar als túnids grans embarcacions de cèrcol, arrossegament i enormes gàbies marines.