Pasar al contenido principal

El Ministeri d'Agricultura treballa en la modificació de la normativa de qualitat de l'orxata

El Ministeri d'Agricultura treballa en la modificació de la normativa de qualitat de l'orxata, per a adaptar-la a les noves demandes dels consumidors i del sector productor. Està treballant en un esborrany del text, que serà sotmés a tots els tràmits preceptius per a l'elaboració i tramitació de normes, incloent-hi les degudes consultes a Comunitats Autònomes, organitzacions representatives del sector, audiència a través de la pàgina web, etc.

Esta és la resposta del Govern a la petició del senador de Compromís, Carles Mulet. Tot i que no explica en quina situació es troba el treball, és la primera vegada que des del Ministeri reconeixen la necessitat real d'una modificació en la normativa.

Compromís ha vingut exigint la Modificació del Reial decret 1338/1988 per a poder utilitzar la denominació de producte orxata en un producte més saludable, de fet, l'ha vingut presentat com a proposta durant la tramitació dels últims Pressupostos Generals de l'Estat tant en el Congrés com al Senat, obtenint sempre la negativa del PSOE.

En l'actualitat, es prohibeix usar el nom de “orxata” a aquelles begudes de xufa que no continguen una important quantitat de sucre afegit(10%), Compromís ha vingut proposant que si bé les orxates de xufa puguen denominar-se simplement orxata, l'orxata sense addició de sucre o amb menys del 10% de sucre,  es puga denominar orxata no ensucrada i no l'actual denominació “ beguda de xufa”

L'excés de pes- obesitat i sobrepés- en població infantil i adulta té greus conseqüències per a la salut tant a curt com a llarg termini. L'OMS recomana que la ingesta calòrica total de la dieta incloga menys del 10% de sucres liures, o naturals presents en la mel, els xarops i els sucs i concentrats de fruites. La indústria alimentària ha fet esforços en els últims anys per reduir el contingut de sucres afegits dels seus productes. En el cas de l'orxata de xufa, que és una beguda tradicional valenciana amb un consum arrelat i cada vegada més estés, la Reglamentació Tècnic-Sanitària per a l'elaboració i venda d'orxata de Xufa està regulada en el Reial decret 1338/1988 de 28 d'octubre.

En ell s'estableix que orxata de xufa per a denominar-se com a tal, ha de contindre com a mínim un 10% de sucres afegits, sent l'única beguda no espirituosa en la qual es determina per reglamentació el contingut mínim d'aquest component. La beguda de xufa amb una proporció inferior de sucres en la seua composició o amb edulcorants no calòrics, no pot denominar-se orxata, tancant un important mercat per a la comercialització d'aquests productes més saludables que l'orxata amb sucres afegits, i fins i tot provocant que no s'opte pel seu consum més beneficiós per entendre per l'etiquetatge que no es tracta del mateix tipus de beguda.

Compromís ja va aconseguir al Senat fer rectificar al Govern que pretenia aplicar a l'orxata un increment impositiu de 21% per considerar-ho beguda ensucrada no recomanable, com va ocórrer amb l'impost a les begudes ensucrades que van passar del 10% al 21%.