Pasar al contenido principal

Volem elegir el model energètic per al nostre territori

* Plataforma No a la MAT Comarques de Castelló.

Ni una, ni dos, ja són tres les autopistes elèctriques amb torres de fins a 80 metres, més conegudes com línies de Molt Alta Tensió (MAT), les que pretenen creuar de punta a punta l’interior de província de Castelló. Totes elles són impulsades per empreses finançades amb capital estranger i al servei d’interessos privats. El seu objectiu és molt clar, produir energia de forma intensiva on el sòl és barat i hi ha poca població, com és el nostre interior, i transportar-la mitjançant aquestes macroestructures a milers de quilòmetres per poder fer negoci i especular amb el preu de l’energia.

Aquestes línies no venen soles, sinó que arriben acompanyades d’altres macroprojectes d’eòliques i fotovoltaiques que aprofiten l’anomenada transició energètica i l’impuls de les renovables per augmentar el seu negoci. Mostra d’això és que el 10% del territori total de la província de Terol seran camps d’aerogeneradors si es compleixen les expectatives de l’empresa Forestalia. I tota aquesta energia entrarà a Castelló per la subestació de Fraiximeno, al terme de Morella, i s’enganxarà a la xarxa d’autopistes elèctriques que REE esta dissenyant arreu de l’Estat per transportar l’energia segons els interessos privats dels inversors.

L’autopista elèctrica entre Morella i Almassora, que pretén creuar 16 municipis del nostre interior, té prevista la seua construcció pel primer trimestre de 2022. En la seua tramitació i planificació, han passat per sobre dels interessos i les demandes de la gent que viu als nostres pobles i els seus alcaldes, i mostra d’aquesta prepotència és que ja han anunciat que volen tirar endavant el projecte sense encara permís d’obres ni informe d’utilitat pública per part del ministeri per a la transició energètica del govern espanyol.

Des de la Plataforma tenim clar que no es tracta només de la MAT entre Morella i Almassora, i que aquesta és una qüestió molt més ampla. Nosaltres apostem per poder elegir el model energètic per al nostre territori i no deixar la seua planificació i gestió en mans de les multinacionals de l’energia.

Des de la plataforma apostem per l'energia verda i les renovables, sí, però de manera sostenible i respectuosa amb el nostre interior. Volem produir localment el que consumim ací, i que el nostre territori no siga l'abocador del fem per produir energia de forma massificada i fer negoci transportant-la a milers de quilòmetres i que ací només ens deixen misèria i destrucció.

Els nostres polítics tenen la responsabilitat d’escoltar a la gent que viu a l’interior i afavorir aquest model de producció i consum local d’energia, respectuós amb el territori, en el qual la gent que viu als pobles puga decidir sobre el seu futur. Exigim que s’ature la MAT de REE, però també una planificació energètica responsable i consensuada amb el territori.

Añadir nuevo comentario

El contenido de este campo se mantiene privado y no se mostrará públicamente.

Plain text

  • No se permiten etiquetas HTML.
  • Saltos automáticos de líneas y de párrafos.
  • Las direcciones de correos electrónicos y páginas web se convierten en enlaces automáticamente.