Pasar al contenido principal

Transició Ecològica inverteix mig milió d'euros en la restauració forestal de la Marxuquera de Gandia

La consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Transició Ecològica, Mireia Mollà, va visitar ahir les obres de restauració forestal en la Marxuquera de Gandia finançades pel departament autonòmic amb prop de mig milió d'euros.

Mollà, acompanyada per la regidora de Medi Ambient, Alicia Izquierdo, ha destacat les obres de regeneració en dues fases amb una primera d'emergència postincendi i una segona a través de l'aportació autonòmica a l'Ajuntament de Gandia.

Les actuacions executades en el paratge natural municipal Parpalló-Borrell, afectat pel devastador incendi d'agost de 2018 que va afectar 372 de les seues 549,5 hectàrees, inclouen la construcció de murets per a evitar l'erosió, ajudes de restauració a les veïnes i veïns i millora dels depòsits d'aigua.

Entre les accions també es troben els treballs en 'El Surar', un paratge contigu al de Parpalló-Borrell, per a recuperar les microreserves de flora en coordinació amb el Servei de Biodiversitat de la Conselleria.

La inversió forma part de les actuacions de regeneració de l'incendi de Llutxent: 1,5 milions d'euros en obres per a conservar el sòl, recobrar la vegetació i reconstruir l'equipament després del foc que en 2018 va calcinar 3.050 hectàrees.

La consellera ha emmarcat la visita en el seguiment als treballs de prevenció i actuació sobre les zones afectades per l'incendi "perquè brolle de nou la vida". 

Sobre aquest tema, s'ha referit a l'inici de l'execució de 54 milions d'euros per a la restauració d'espais afectats per grans incendis: "Hem iniciat una inversió com mai n'hi ha hagut en la història respecte a la prevenció i reparació postincendi". En total, 28 projectes de renaturalització en zones degradades pel foc, entre les quals destaquen les d'Andilla, Chulilla i Cortes de Pallás, per a millorar l'estabilitat i desenvolupament de les masses forestals i la diversitat vegetal.

"El 57% del territori de Comunitat Valenciana és massa forestal, representa més de la meitat de la terra que tenim i ha de tindre la inversió de reparació necessària i si veiem que fa falta alguna aportació més per a completar els treballs tornarem a destinar una dotació", ha subratllat Mollà.

Fira del vi

Mireia Mollà va visitar també la fira del vi de Gandia que se celebra en el municipi des d'aquest divendres i fins al diumenge i que enguany està dedicada a la Denominació d'Origen d'Alacant amb 12 dels seus cellers.

L'alcalde de Gandia, José Manuel Prieto, ha posat en valor el comerç local "en combinació amb altres productes d'excel·lència com el bon vi, que troben en Fira Mercat espais de sinergia i oportunitats econòmiques".

La fira, que va celebrar en 2020 la seua I edició, reedita la seua aposta per aquesta cita dedicada a la degustació, tast i promoció dels vins de la Comunitat Valenciana a Gandia.