Pasar al contenido principal

Protegir la nostra terra no és urgent?

* Miguel Ángel Rodrigo. President de l'associació Nostra Terra

El Partit Socialista -a la oposició- va presentar una moció d'urgència, en el passat plenari del 30 de setembre a l'Ajuntament de les Coves de Vinromà, en la què proposava revisar la capacitat agrològica del sòl en aquelles àrees que tinguen agricultura productiva.

Per a què serveix aquest tràmit? Si augmenta la capacitat agrològica, és a dir, la capacitat de producció dels terrenys, disminueix la superfície que es pot ocupar amb plaques solars. Així de senzill.

Però l'equip de govern de l'Ajuntament -el grup + per les Coves, amb majoria al consistori- no va admetre a tràmit la moció per no considerar-la urgent.

D’acord amb el Decret Llei 1/2022 de la Generalitat Valenciana, la ocupació per a instal·lació d’Energies Renovables del sòl rústic no urbanitzable s'estableix en funció de la capacitat agrològica d’eixe sòl. En la cartografia de capacitat agrològica d’usos del sòl de l’Institut Cartogràfic Valencià, als terrenys definits amb capacitat baixa o moderada, com és el cas de les Coves de Vinromà, s’incrementa la superfície que poden ocupar les plantes solars.

Però d’acord amb l’Art. 1 del Decret Llei 1/2022, si l’Ajuntament ho aprovara en acord plenari, es podria exigir una aplicació estricta del llindar màxim d’ocupació de plaques en tot el seu terme municipal o en parts delimitades del terme. I l'Ajuntament també podria sol·licitar la revisió de la cartografia de la capacitat agrològica del sòl.

Al terme municipal de les Coves de Vinromà, i en concret on hi ha projectada la instal·lació fotovoltaica Magda, és una zona productiva sense cap parcel·la abandonada, amb 344 hectàrees de terreny dedicades a agricultura ecològica, i més desenes d'hectàrees de cultius tradicionals, tots ells en plena activitat.

Basant-se en això el PSPV-PSOE considera que hi ha arguments suficients per a canviar la capacitat agrològica dels terrenys, que siga alta en lloc de baixa o moderada. Això permetria reduir el percentatge d’ocupació de les parcel·les i ficaria fre a una ocupació de les terres per a macroinstal·lacions d'energies renovables. No només en l’actual Magda, també en d'altres que podrien venir en un futur, o possibles ampliacions del mateix Magda.

Doncs bé, l'equip de govern no va admetre la moció. El grup de + per les Coves ,una vegada més, deixa d’emprar les ferramentes que la legislació li permet per a protegir el seu territori i els seus veïns i deixa passar el temps, sense moure's ni un mil·límetre de la seua postura: d’esquena als propietaris afectats i de cara a les empreses especuladores, en este cas les del projecte Magda.

Añadir nuevo comentario

El contenido de este campo se mantiene privado y no se mostrará públicamente.

Plain text

  • No se permiten etiquetas HTML.
  • Saltos automáticos de líneas y de párrafos.
  • Las direcciones de correos electrónicos y páginas web se convierten en enlaces automáticamente.