Pasar al contenido principal

La XXVIII Festa de la Carxofa de Benicarló serà virtual i se centrarà en la promoció del producte

La XXVIII Festa de la Carxofa serà molt diferent a com l'hem coneguda fins ara. La regidora d'Agricultura, Inma Díaz, i la de Turisme, Isabel Cardona, han detallat com serà la Festa, que s'adaptarà a la situació actual de pandèmia substituint els habituals actes centrals com la Torrada popular de carxofes, la Demostració Gastronòmica, l'Art&Xoc Festival, la Fira de Productes Gastronòmics i de Proximitat i el Sopar de Gala de la Carxofa, per altres de virtuals o actes sense públic. L'objectiu és no deixar de promocionar el producte, però amb totes les mesures de seguretat.

En aquest sentit, la regidora de d'Agricultura ha remarcat que «no podíem deixar de celebrar la Festa de la Carxofa, i per tal d'adaptar-nos a la situació actual, hem hagut de canviar el format». Per la seua part, la regidora de Turisme ha advertit que «la Festa d'enguany serà bàsicament virtual, perquè no hem de permetre que desaparega ni un any ni deixar de promocionar el producte».

Pel que fa a la màxima distinció, la Carxofa d'Or, i a l'homenatge que es fa a una persona relacionada amb la carxofa, Díaz ha reconegut que «enguany preferim no atorgar-los per tal que les persones escollides puguen disfrutar de la Festa de la Carxofa amb tot el seu esplendor».

La programació d'aquesta edició començarà l'últim cap de setmana de gener amb la decoració de la plaça de la Constitució i de diversos carrers de la ciutat amb fotografies, per tal de recordar els dies grans de la Festa, que se celebren habitualment en aquesta data.

Una altra de les iniciatives que servirà per decorar els carrers serà el CarxofArt, que es va estrenar l'any passat i enguany celebrarà la segona edició. Es tracta d'una iniciativa en què artistes decoren carxofes amb el seu estil propi i després s'exhibeixen pels carrers de la ciutat.

Pel que fa a la part més virtual, s'han preparat un seguit de vídeos per a les xarxes socials en què participaran tots els agents que contribueixen a la Festa de la Carxofa i que mostraran diverses receptes elaborades amb el producte estrella de Benicarló. Quant al vídeo promocional de la Festa, Cardona ha anticipat que «enguany està elaborat amb molt de sentiment i s'adequa molt bé a les circumstàncies actuals».

Per la seua part, el president del Consell Regulador de la Denominació d'Origen Carxofa de Benicarló, Francisco Lluch, ha agraït a l'Ajuntament l'esforç, tot i les circumstàncies, per dur endavant la Festa de Carxofa per a promocionar el producte, i ha animat la gent de Benicarló a consumir carxofes per tal d'ajudar als llauradors de Benicarló.

Jornades als bars i cafeteries

El president de l'Associació de Bars i Cafeteries de Benicarló (BBC), Iván Alemán, ha reconegut que «a l'hostaleria som conscients de la importància de la carxofa, i per això amb les circumstàncies actuals no podem dur a terme les habituals Jornades del Pinxo ni les Jornades Gastronòmiques, per la qual cosa hem decidit ajornar-les per tal d'intentar fer-les més endavant». Alemán ha afirmat que des dels restaurants també estan estudiant adaptar-se a les circumstàncies actuals i servir les elaboracions de carxofa per a emportar.

 

 

Un cartell de prestigi

El cartell d'enguany l'ha elaborat la reconeguda artista Paula Bonet que, segons ha relatat, ha tingut en compte tots els elements que conformen l'essència de la Festa. «La carxofa i la terra són els protagonistes, però no he volgut deixar de reflectir-hi dos components que crec que no es poden separar: d'una banda, la mar, i, de l'altra, la dona, que és un dels puntals del sector agrari a Benicarló».

La regidora d'Agricultura, Inma Díaz, ha assenyalat que «aquest cartell representa l'essència de Benicarló, que és un poble molt treballador i s'ha bolcat sempre amb la Festa». «Volíem que, més que mai, el cartell fóra la insígnia de la Festa», ha admès Díaz.

Paula Bonet (Vila-real, 1980), és llicenciada en Belles Arts per la Universitat Politècnica de València i ha completat la seua formació a Santiago de Xile, Nova York i Urbino. El seu treball se centra en la pintura a l'oli, el gravat i la il·lustració, i ha exposat a Barcelona, Madrid, Porto, París, Londres o València. A més, també ha publicat diversos llibres dels quals és autora tant del text com de la imatge. Actualment, treballa en «La anguila», un projecte que és exposició de pintura i novel·la. L'octubre de 2018 va rebre l'Alta Distinció de la Generalitat Valenciana i va ser guardonada amb la Medalla al Mèrit Cultural.