Pasar al contenido principal

La UJI I i la Diputació de Castelló creen la Càtedra de Cohesió i Innovació Territorial per a avançar en el coneixement del món rural

La rectora de la Universitat Jaume I, Eva Alcón, i el president de la Diputació de Castelló, José Martí, han signat un conveni per a la creació de la Càtedra de Cohesió i Innovació Territorial amb l’objectiu de fomentar la docència, la investigació i la difusió del coneixement i la innovació en l’àmbit de la cohesió territorial de la província de Castelló.

Eva Alcón ha destacat que aquesta nova càtedra «es configura com a espai multidisciplinar d'investigació i reflexió al voltant del món rural i amb una clara dimensió aplicada per a donar suport a la presa de decisions estratègiques per a avançar cap a una nova ruralitat».

En aquest sentit, la rectora de l’UJI ha destacat que aquest és un exemple del potencial de les càtedres com a instrument «per a mobilitzar els nostres recursos com a Universitat, com són el nostre personal investigador, els instruments científics i la reflexió acadèmica, i, d'aquesta manera, aportar la base teòrica perquè l'Administració puga prendre les decisions de la manera més raonada possible».

Per la seua part, el president de la Diputació de Castelló, José Martí, ha destacat que aquesta càtedra suposarà un «gran avanç» en l'anàlisi de les zones rurals de l'interior de la província, la qual cosa «facilitarà tenir un ampli coneixement de la situació actual i poder actuar en conseqüència».

Així mateix, Martí ha assenyalat la importància de treballar «per la cohesió social i territorial» i «dissenyar accions que contribuïsquen a millorar la qualitat de vida de les persones residents o vinculades a l'interior castellonenc». Finalment, el president de la Diputació de Castelló ha recordat que la lluita contra la despoblació i el repte demogràfic «són eixos claus d'aquesta Diputació i, de ben segur, aquesta càtedra serà una eina més per a fer-los front».

Des de la nova Càtedra de Cohesió i Innovació Territorial s’establirà un diagnòstic inicial, a partir de les anàlisis existents, i s'avaluaran les polítiques de cohesió i innovació territorial desenvolupades en els últims anys per tal de prioritzar els àmbits d'actuació. A més, es realitzaran jornades a fi d'establir un diàleg permanent amb els agents del territori i els experts, i es dissenyaran les accions que contribuïsquen a millorar la qualitat de vida de les persones residents o vinculades a l'interior castellonenc.

A l’acte de signatura també ha assistit la vicerectora de Cultura, Llengües i Societat, Carmen Lázaro; el director de la càtedra, Joan Serafí Bernat; el diputat i portaveu d'Acció contra la Despoblació i Desenvolupament Rural, Carreteres, Expropiacions i Enginyeria Interna, Santiago Pérez Peñarroya, i l’assessor de govern de la Diputació de Castelló, Ramón Martínez Peiró.