Pasar al contenido principal

Generalitat i Ajuntament mostren la seua satisfacció pel reconeixement del regadiu històric de l'horta

La Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica expressa la seua satisfacció per la distinció del 'Regadiu històric de l'Horta de València' com a Sistema Important del Patrimoni Agrícola Mundial (SIPAM) per part de l'Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura (FAO).

La FAO ha fet públic aquest reconeixement a la candidatura recolzada per la Conselleria, la Diputació de València, l'Ajuntament de València, la Universitat Politècnica de València (a través de la Càtedra Terra Ciutadana), així com nombroses institucions i entitats vinculades a l'Horta.

El nomenament reforça al treball normatiu desenvolupat en els últims anys. El Consell ha treballat en la protecció de l'horta de València amb la Llei 5/2018, de 6 de març, de l'Horta de València, orientada a la preservació, recuperació i dinamització d'aquest patrimoni natural amb reconeguts valors agraris, ambientals, paisatgístics, arquitectònics, històrics, culturals i antropològics.

El passat mes de juliol, a més, la conselleria d'Agricultura i Emergència Climàtica va avançar en aquesta protecció de l'horta valenciana amb la constitució del Consorci Consell de l'Horta, una entitat -en la qual també participen la Diputació i els ajuntaments- i persegueix la protecció i posada en valor d'aquest pulmó verd, un entorn únic des del punt de vista ambiental, agrícola, paisatgístic i econòmic, ensenya d'identitat i del patrimoni natural valencià. Amb la creació del Consorci s'han blindat més d'11.000 hectàrees d'horta, reconeguda pel seu valor històric i cultural, per l'informe Dobris de l'Agència Europea del Medi Ambient.

Ajuntament València: un pas molt important que estàvem esperant

"Amb esta declaració de l'ONU a través de FAO es reconeix que l’horta de València és un sistema integrat protegit a nivell mundial, un objectiu pel qual hem estat treballant conjuntament amb la Universitat Politècnica", ha afirmat Joan Ribó després de conèixer que l’horta «ha sigut triada oficialment com SIPAM, un reconeixement del qual a Espanya només hi havia tres casos, que dignifica i dóna molt prestigi a tota la producció de l’horta.

L'alcalde ha expressat la voluntat del govern municipal de vincular este reconeixement "a tots els aspectes de protecció i de producció d'alimentació de quilòmetre zero, perquè és un pas molt important que estàvem esperant i que atorga una significació i rellevància mundial i a la producció agrícola de l’horta".

Ha puntualitzat també que el reconeixement "també és per qüestions ecològiques, no sols de producció agrària, i ressalta la importància de l’horta a nivell mundial, no únicament com a part de la nostra història", ha afegit Joan Ribó, que ha considerat que esta històrica i important declaració "dificulta objectivament qualsevol ús de l’horta com a solar". En la declaració es reconeix que l’horta de València és un dels paisatges d'horta mediterrània més rellevants d'Europa, un espai de valors productius, ambientals, culturals i visuals provats, malgrat les pressions de la urbanització.
 

Cátedra Tierra Ciudadana UPV

La candidatura "El regadiu històric de l'Horta de València" va ser formalment presentada el 18 d'octubre de 2018, després d'un procés participatiu d'elaboració i l'adhesió de moltes entitats. Per a aconseguir aquest reconeixement, es va seguir un protocol d'avaluació que va requerir implicació de les institucions públiques valencianes, comunitat agrícola i societat civil en general. L'equip tècnic de la candidatura, format per la Cátedra Terra Ciudadana "vol agrair la implicació, aportacions i per creure que aquesta proposta era possible de moltes entitats".

Assenyalen que "el reconeixement és per a generacions de llauradors i pescadors, i representa un compromís internacional per a la preservació dinàmica de l'Horta. Regants i pescadors són protagonistes principals del SIPAM i per això, cal mostrar el nostre agraïment al seu suport".