Pasar al contenido principal

El Consell de l'Horta demana la declaració de zona catastròfica per a l'Horta després de l'episodi de pluges intenses del passat 3 de maig

El Consell de l'Horta de València (ChdV), adscrit a la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, ha sol·licitat al ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació la declaració de zona catastròfica per a l'horta de València per l'episodi de pluges intenses i persistents que es van produir durant els primers dies del mes de maig. Fa només uns dies que LA UNIÓ de Llauradors comunicava que havia instat el Consell a aprovar l'inici de tràmits perquè es declare l'Horta com a zona afectada greument per una emergència a causa de les pèrdues per la climatologia adversa

El passat 3 de maig, la ciutat de València i els seus voltants van patir una forta tempesta estàtica que va batre tots els rècords històrics de pluja de la ciutat. Els registres de precipitacions acumulats en l'Horta de València van superar, en alguns punts, els 260 litres per metre quadrat en 24 hores, convertint aquest mes en el de major índex registrat a València i les comarques de l'Horta.

Una primera avaluació econòmica de l'impacte material derivat d'aquesta adversitat meteorològica, situen les pèrdues directes, ocasionades a l'agricultura de la zona de l'Horta de València, en més de 60 milions d'euros, als quals cal afegir els danys ocasionats en infraestructures agràries.

Les pèrdues han afectat significativament les collites d'estiu, així com a les que han quedat negades per l'aigua, amb el consegüent perjudici per al sector.

Aquest episodi de pluges, unit a altres inclemències climàtiques que s'han produït en els mesos de novembre i desembre de 2021 i gener de 2022, ha provocat successives dificultats afegides a l'any agrícola en curs. Aquests fenòmens han obstaculitzat el cicle normal de produccions com la creïlla i la ceba, així com operacions bàsiques de sembra de la xufa o d'altres cultius d'estiu com el meló i el meló d'Alger.

Totes aquestes dades avalen la petició per part del Consell de l'Horta de València de la declaració de zona catastròfica per a l'horta de València i les seues comarques.

Cal recordar que el Consell de l'Horta de València, creat al febrer de 2020 per la Generalitat Valenciana, té per objecte garantir la pervivència i promoure la dinamització de les activitats agràries en l'horta de València, fomentant una agricultura més respectuosa amb el medi ambient, la possibilitat de permetre usos i activitats complementaris i compatibles amb les activitats agràries, per a millorar la sostenibilitat econòmica, social i ambiental del territori.