Pasar al contenido principal

Tractar amb sofre la mandarina Nadorcott reduiria la formació de llavors

El tractament amb sofre reduiria significativament la formació de llavors en la mandarina de la varietat Nadorcott, sense incidir en el rendiment ni en la qualitat del fruit. Aquesta és la principal conclusió d’un estudi realitzat per personal investigador de la Universitat de València i la Universitat Politècnica de València, juntament amb l’empresa Explotaciones Agrícolas Serrano, i que ha sigut publicat recentment en la revista 'Plos One'.

La investigació parteix de la realitat que la mandarina Nadorcott és una varietat ben posicionada i volguda pel mercat fresc, però que pot produir llavors per pol·linització creuada amb altres varietats. “Els consumidors prefereixen les mandarines sense llavors i, per tant, els citricultors necessiten tècniques per a evitar la formació de llavors”, afirma Alfonso Garmendia, investigador de l’Institut Agroforestal Mediterrani i professor de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agronòmica i del Medi natural (ETSIAMN) de la UPV.

Per a respondre a aquesta demanda, en l’estudi s’ha avaluat l’efecte de sis tractaments (nitrat d’amoni, nitrat de potassi, sofre, sacarosa, metilcel·lulosa, callosa) per a conéixer quin d’ells és més eficient i podria ser utilitzat en un futur com a tractament agronòmic que evite llavors en mandarines, sense incidir en el rendiment i la qualitat de la fruita.

Els autors de l’estudi remarquen que el treball es troba encara en una fase preliminar. “Actualment l’ús del sofre en cítrics no està permés, no hi ha cap producte registrat per a això. El nostre estudi obri una via, ofereix unes primeres dades, però és necessari continuar estudiant i millorant la fórmula per a poder tindre un producte registrat i amb totes les garanties d’ús pels agricultors”, assenyalen.

Principals resultats obtinguts

Dels sis tractaments provats, només el sofre elemental va poder reduir significativament el nombre de llavors en un 87% en comparació amb el control positiu i, a més, no va influir en el rendiment o la qualitat de la fruita.

“Aquest és un resultat molt nou, ja que cap producte prèviament provat en condicions de camp ha obtingut tan excel·lent efectivitat. Això ho converteix en un candidat prometedor per a desenvolupar tractaments que previnguen l'aparició de llavors en fruites. Els resultats obtinguts són un primer punt de partida per a aconseguir aquest objectiu”, assenyala María Dolores Raigón, investigadora de l’Institut Universitari de Conservació i Millora de l’Agrodiversitat Valenciana i professora també de l’ETSIAMN.

Així, l’equip d'investigadors i investigadores advoca per desenvolupar més investigacions per a provar, per exemple, diferents dosis de tractament o la seua aplicació en altres varietats de cítrics.

“És necessari comprendre millor el mecanisme pel qual el sofre bloqueja el creixement del tub pol·línic dins dels estigmes. A més, s'han d'assajar experiments realitzats en condicions de camp semirreals i explorar la seua aplicació en diferents varietats de mandarines, o fins i tot a altres cítrics com a taronges o llimes”, afirma Hugo Merle professor del departament d’Ecosistemes Agroforestals de la UPV.

Finalment, els autors ressalten que entre els resultats obtinguts es va comprovar que els arbres coberts amb malla, que és una tècnica utilitzada per alguns agricultors, van mostrar el menor nombre de llavors per fruit, però també el rendiment més baix i el diàmetre de fruit més xicotet. Així mateix, el tractament amb sacarosa va tindre l'efecte contrari al de sofre perquè va augmentar el nombre de llavors per fruit.

En l'estudi han participat també José Reig (Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva de la Universitat de València), Francisco García-Breijo, Roberto Beltrán i Nuria Cebrián, de l’ETSIAMN, i Carlos Zornoza (Explotaciones Agrícolas Serrano SA).

Referència

Garmendia A, Raigón MD, García-Breijo F, Reig J, Beltrán R, et al. (2022) Agronomic treatments to avoid presence of seeds in Nadorcott mandarin II. Effect on seed number per fruit and yield. PLOS ONE 17(12): e0278934. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0278934