L'Ajuntament de Sant Jordi reforçarà amb drons la vigilància en el camp per a evitar els robatoris de garrofes
L'Ajuntament de Sant Jordi ja ha reforçat les mesures de seguretat per a tractar d'evitar els robatoris de garrofes que tradicionalment es produeixen en tota la comarca quan arriba la temporada de recol·lecció. Es tracta d'un producte que ha multiplicat el seu valor els últims anys, per la qual cosa a més de buscar la coordinació amb altres ajuntaments, l'alcalde del municipi ha encarregat que s'especialitze al guàrdia rural del poble en videovigilància aèria i es compre un dron per a millorar les tasques vigilància en tot el terme municipal.
Iván Sánchez Cifre, alcalde de Sant Jordi, ha explicat que “posarem a la disposició de tots els nostres agricultors i ramaders el guàrdia rural de Sant Jordi, en coordinació amb la Policia Local de Càlig i la Policia Local de Vinaròs. A més, el guàrdia rural de Sant Jordi rebrà un curs especialitzat perquè puga fer tasques de vigilància mitjançant drons, motiu pel qual l'Ajuntament adquirirà un dron que permeta realitzar aquestes labors de seguretat amb major eficàcia des de punts estratègics del terme municipal”.
Aquestes mesures tenen com a objectiu reforçar la seguretat i la vigilància en els camps que estan en producció en el municipi per a evitar els robatoris massius que se solen produir tots els anys en els entorns rurals. L'alcalde, Iván Sánchez Cifre, ha pres aquesta decisió després de tindre una reunió en la Junta de Seguretat de Vinaròs ahir mateix, on han buscat fórmules de coordinació amb la Guàrdia Civil i la Policia Local de Vinaròs per a evitar robatoris, especialment de garrofa ara que està en fase de recol·lecció i és quan més valor té.
Iván Sánchez Cifre, alcalde de Sant Jordi, ha assegurat que “la seguretat és una cosa fonamental per a garantir la qualitat de vida en qualsevol poble i rendibilitzar les explotacions agrícoles dels nostres veïns. El que succeeix, a més, és que Sant Jordi és un municipi amb una producció molt important de garrofes, que ha adquirit un gran valor els últims anys a causa de les múltiples possibilitats que ofereix tant en el món de l'alimentació com de la cosmètica. Estem en desavantatge perquè solem tindre explotacions agrícoles molt disseminades i amb les forces de seguretat a més distància que en les poblacions costaneres”.
No obstant això, en aquesta lluita per a garantir la seguretat i evitar robatoris massius en els camps, l'equip de Govern està només a nivell institucional, ja que la Diputació de Castelló ha votat en contra de la proposta dels pobles xicotets de tindre ajudes per a reforçar la vigilància amb més guàrdies rurals.
Iván Sánchez Cifre ha incidit en què “és lamentable que l'equip de Govern de la Diputació, que dirigeixen el PSOE i Compromís, hagen votat en contra de la nostra proposta d'ajudes per a contractar guàrdies rurals que eviten els robatoris en el camp ara que les produccions estan madures i són més valuoses. Tant el Govern d'Espanya, a través de la Subdelegació, com el provincial, estan donant l'esquena al progrés i al fet que els treballadors dels pobles xicotets de l'interior puguen guanyar-se la vida dignament ací a pesar que s'omplin la boca amb el seu suport a la lluita contra la despoblació. La consolidació de les famílies i els emprenedors als pobles rurals passa perquè adoptem mesures efectives que ajuden a millorar la qualitat de vida, com és la de contractar seguretat per a evitar els robatoris de les collites en el camp”.
Una mesura pionera impulsada l'any passat
Cal recordar que el reforç l'any passat de la vigilància per part de l'Ajuntament de Sant Jordi va permetre que hi haguera molts menys robatoris de garrofes en els camps del municipi. L'alcalde va prendre aquesta decisió després de reunir-se amb representants del Consell Agrari de Sant Jordi, el grup ROCA de la Guàrdia Civil i de la Societat de Caçadors per a col·laborar entre tots per a controlar millor el territori i previndre els robatoris.
També ha buscat sinergies amb l'Ajuntament de Vinaròs, a més d'oferir la seua màxima col·laboració als representants de la Guàrdia Civil, que també estan fent un esforç especial per a evitar pèrdues econòmiques als productors de garrofes del poble, un cultiu que en els últims anys ha guanyat en valor en pujar els preus en el mercat nacional.
El guarda rural està plenament dedicat a la vigilància
Cal recordar que l'alcalde de Sant Jordi ja va decidir l'any passat intensificar el treball de vigilància en tot el terme municipal per a ajudar a evitar els robatoris de garrofes en les finques del poble. De fet, l'alcalde, Iván Sánchez Cifre, ja va posar llavors a disposició tot l'horari del guarda rural perquè el dedicara a les labors de vigilància.
Ja des de fa dos anys, l'Ajuntament de Sant Jordi està col·laborant intensament per a combatre l'augment que s'ha produït de robatoris de garrofes als productors del municipi. En col·laboració amb la Societat de Caçadors i juntament amb el guarda rural, es van poder fer moltes confiscacions d'aquest producte, que ja des de l'any 2020 es va disparar de preu per la crisi i la falta de producció davant l'augment de la demanda.
Iván Sánchez Cifre ha explicat que “estem fent un treball conjunt per a tractar de minimitzar el perjudici econòmic que estan patint els productors. Hem posat a la disposició dels veïns tots els mitjans dels quals disposem per a tractar d'evitar que es produïsquen més robatoris i localitzar als lladres”.
El preu s'ha multiplicat els últims anys
Cal tindre en compte que ara hi ha més robatoris de collites de garrofa a causa de l'increment del preu que el quilo d'aquesta fruita seca experimenta en els últims anys. Un valor en alça que fa que aquests robatoris siguen més greus per a alguns veïns, que veuen en la collita un alleujament econòmic.
La garrofa ha multiplicat per quatre el preu respecte a fa a penes uns pocs anys, per la qual cosa fins i tot s'han esgotat els plançons en els vivers a la calor d'una demanda inusual en la qual influeixen diversos factors, principalment l'increment de la demanda. Aquest augment de la demanda de garrofa per part de la indústria alimentària i cosmètica està darrere d'un augment de preus que coincideix, a més, amb un any en què l'oferta d'altres països productors ha descendit de manera notable.