Pasar al contenido principal

La Diputació de Castelló injecta 205.000 euros addicionals al Pla Provincial contra els Mosquits per a cobrir nous tractaments aeris

El ple de la Diputació ha aprovat hui per unanimitat la proposta de l'equip de govern que conformen PSPV-PSOE i Compromís de reservar 205.000 euros en previsió que al llarg de l'any puga ser necessària la realització de més vols dels dos inicialment previstos per al tractament aeri contra la plaga de mosquits que tants problemes està causant entre els llauradors i ciutadans.

En aquest sentit, la diputada de Medi Natural, María Jiménez, ha recordat que en el Pla Provincial contra els Mosquits de 2022 s'havia previst inicialment la realització de dues sessions aèries encara que en 2019, 2020 i 2021 només va ser necessari realitzar una. No obstant això, ha afegit que la modificació de crèdit aprovada hui per a consignar una reserva de 205.000 euros «ens assegura que, en cas que es donen les condicions que exigeix la Conselleria de Sanitat per a la realització d'un major nombre de vols, i que aquesta els autoritze, es puguen dur a terme amb la major celeritat possible».

Pla Provincial contra els Mosquits

Sobre el funcionament d'aquest Pla Provincial s'ha estés en l'apartat de precs i preguntes la diputada recordant que contempla dos tipus d'actuacions: vigilància en tota la província per a avisar als ajuntaments quan hi haja presència de mosquits en zona urbana perquè aquests, en l'exercici de les seues competències municipals, realitzen el tractament oportú; i vigilància i tractament en la zona en el medi natural.

La zona urbana és competència municipal

Jiménez, dirigint-se a l'oposició, ha recordat que «en contra del que podem llegir en articles d'opinió, notes de premsa i declaracions realitzades per vostés, tots tenim un paper important en la lluita contra els mosquits; la Diputació i també els ajuntaments, a l'ésser una competència municipal l'actuació en zona urbana». No obstant això, la diputada ha reivindicat que els ajuntaments «compten sempre amb l'assessorament i la informació que es presta des de la institució provincial».

El tractament terrestre més eficaç

A més, ha incidit en què «totes les actuacions s'escometen sota un estricte criteri tècnic i no polític». També ha referit que «des de 2019 s'ha millorat la comunicació amb els ajuntaments de manera considerable, amb reunions periòdiques amb responsables municipals tècnics i polítics».

María Jiménez ha sigut rotunda en aclarir que segons indiquen els experts «els tractaments terrestres són més efectius que els aeris perquè aquests últims van dirigits només a les larves mentre que els terrestres actuen contra larves i mosquits adults». I ha recordat que els tractaments aeris solo es poden efectuar quan es donen les condicions estipulades per a fer-los i si són autoritzats per la Conselleria de Sanitat.

Benicàssim: Pla de vols

La diputada de Medi Natural considera sorprenent que l'oposició només demane tractaments aeris, assenyalant que «resulta més sorprenent que la diputada del PP, Susana Marqués, només sàpia parlar de tractaments aeris quan fa només set mesos des de la Diputació no vam poder tractar amb helicòpter a Benicàssim perquè l'ajuntament del qual és alcaldessa no havia fet els deures», en referència al fet que no va presentar davant la Conselleria de Sanitat el preceptiu i indispensable pla de vols.

Jiménez ha recordat que és un problema no es donarà en 2022 «perquè des de la Diputació hem fet el pla de vols de tots els municipis de costa».

La diputada també ha assenyalat que el nou contracte que ha entrat en vigor en 2022 ha permés millorar el Pla Provincial contra els Mosquits. En aquest sentit, ha explicat que es realitzaran 390 jornades de tractament terrestre en cadascun dels tres sectors en els quals s'ha dividit el territori de la província, enfront de les 300 d'exercicis anteriors. Un total de 270 actuacions més.

Més tractaments. Què passava abans?

Més rotunda encara ha sigut Jiménez per a assegurar que «no és cert que s'haja reduït la quantitat econòmica que es destina a aquesta matèria perquè ara tenim més tractaments que en el contracte que vostés (el govern provincial del PP) van licitar, ja que ara el pla inclou 270 tractaments més que costen menys diners que abans; vostés sabran per què ara es paga menys a les empreses adjudicatàries per efectuar més tractaments que abans, de les mateixes característiques».

No deteriorar la imatge de Castelló

La responsable de l'àrea de Medi Natural, en la seua intervenció per a donar resposta al preguntat en el ple d'abril pel Grup Popular, ha manifestat que «si de vedeu els interessara tant aquest problema ajudarien a disminuir la plaga de mosquits amb mitjans, coordinació i col·laboració, i no criticant, com si l'assumpte no fora amb vostés, sent com són responsables municipals». Ha advertit que «amb aquesta actitud l'única cosa que aconsegueixen és fer mal a la imatge de la província i dels seus municipis, sobretot dels turístics».

El ple de la Diputació també ha donat llum verda a l'acord aprovat ahir per l'Assemblea del Consorci Provincial de Bombers perquè Bombers Diputació Castelló incorpore per la via de romanents 737.720 euros que es destinaran a millorar les condicions de seguretat en els moments en els quals calga fer front a situacions de risc i millorar la qualitat del servei que es presta als ajuntaments de la província i a les persones que resideixen en ells.

En la sessió plenària de hui s'han aprovat diverses declaracions institucionals amb el suport de tots els grups. Una d'elles és per a defensar un servei postal de públic i de qualitat, raó per la qual s'insta el Govern d'Espanya a potenciar-lo amb mecanismes econòmics i empresarials per a garantir la seua viabilitat. També se sol·licita l'adopció de mesures que facen possible que Correu-vos puga convertir-se en una eina pública per a la prestació de serveis, fonamentalment en l'entorn rural. A més, en el text es defensa que es garantisca l'ocupació necessària en nom de la prestació d'un servei qualitat.

Una altra de les declaracions institucionals fa referència a la sol·licitud que el Govern d'Espanya promoga la modificació de l'article 27.3 de la Llei 7/202 de 8 d'abril sobre residus i sòls contaminats per a una economia circular amb l'objectiu que es torne a autoritzar la crema de residus vegetals generats per l'entorn agrari o silvícola.

La quarta declaració institucional aprovada hui ha sigut per a instar la Unió Europea a posar en pràctica l'obligatorietat del tractament en fred dels cítrics procedents de qualsevol país tercer per a ser importats en el territori UE.