Pasar al contenido principal

La consellera d'Agricultura i el conseller de Medi Ambient balear presenten un projecte singular per a protegir la biodiversitat a la Mediterrània

La consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, i el seu homòleg balear, Miquel Mir, han anunciat a Palma que presentaran al Govern central un projecte singular per a protegir la biodiversitat de la Mediterrània per al seu finançament amb fons Next Generation de la Unió Europea.

Tots dos responsables de Medi Ambient, acompanyats pels seus respectius equips, han iniciat una cimera ecomediterrània per a intensificar la coordinació i col·laboració entre el Govern balear i el valencià sobre dos pilars: l'economia blava i l'economia circular. Aquesta trobada dóna continuïtat a la realitzada entre els dos governs autonòmics el passat 5 de juliol.

La decisió de presentar un projecte conjunt de protecció de la biodiversitat al Mediterrani s'emmarca en els objectius del Conveni de Barcelona i de les polítiques mediambientals de la Unió Europea.

L'objectiu és intensificar la col·laboració no sols en tasques de rescat i seguiment d'espècies, sinó en matèria d'investigació i actuacions relacionades amb les captures accidentals i varaments en una zona especialment sensible en la qual existeix un corredor de cetacis.

Mir ha destacat que "és imprescindible apostar per la biodiversitat marina i l'Estat s'ha d'implicar en el projecte que hui anunciem". Per al conseller balear, "en aquesta legislatura, les dues conselleries han col·laborat conjuntament en diversos projectes per a construir territoris més sostenibles, però compartim la necessitat de concebre el Mediterrani de manera integral".

Mireia Mollà ha recordat que totes dues autonomies ja disposen d'una experiència prèvia en la recuperació de tortugues que es vol ampliar a altres espècies i a la protecció del corredor de cetacis. "En l'última dècada s'han recuperat prop de 600 tortugues en col·laboració amb L'Oceanogràfic i hem donat suport al Govern balear en la recuperació d'exemplars i en la cria dels ous dipositats a les platges de les Illes Balears", ha explicat.

Per a la consellera de Transició Ecològica és necessari avançar en nous projectes comuns i obrir l'espectre de protecció a altres espècies com els cetacis, que també estan amenaçats pel canvi climàtic i la contaminació: "Per les similituds de medi físic i per proximitat geogràfica podem obrir nous projectes de col·laboració entre la Generalitat i el Govern Balear respecte a la conservació d'ecosistemes i espècies".

En la presentació de la cimera i després de la primera sessió de treball, Mireia Mollà ha insistit que "hem parlat molt de temps del mitjà terrestre, però ha arribat l'hora de parlar del mitjà marítim, però l'economia blava l'hem de completar amb l'economia circular per a reduir la quantitat de deixalles i allargar la vida útil dels recursos".

Durant la primera jornada de treball està previst que totes dues delegacions visiten una planta de compostatge per a instal·lacions hoteleres dins dels projectes d'economia circular i de l'Albufera de Mallorca per a analitzar la situació dels aiguamolls i la necessitat de combatre les espècies invasores.