Pasar al contenido principal

Castelló serà pionera amb l'obertura de 14 centres de dia rurals d'atenció a majors en xicotets municipis de la província

La província de Castelló disposarà en una primera fase de 14 centres de dia rurals d'atenció a persones majors en xicotets pobles, que s'han inclòs en el Pla Valencià d'Infraestructures de Serveis Socials 2021-2025, conegut com a Pla Convivint. Serà en les poblacions de Vistabella, Sant Jordi, Argelita, Chóvar, Ayódar, Puebla de Arenoso, Aín, Suera, Pina, Castellnovo, Sot de Ferrer, Toràs, Teresa i Viver.

Així ho ha explicat el president de la Diputació, José Martí, qui ha assenyalat que «es tracta de seccions d'un centre de dia de referència pròxim que estarà atés per personal qualificat en horari de 09.00 hores a 17.00 hores de manera permanent». Fins a aquests punts d'atenció «també acudiran amb la peridiocitat que es determine professionals del centre de referència per a la prestació específica de determinats serveis».

El centre de dia d'Onda serà la referència dels punts d'atenció rural d'Argelita, Ayódar, Aín i Suera; del centre de dia d'Altura dependran Toràs, Teresa i Viver; Soneja serà la referència de Sot de Ferrer, Chóvar i Castellnovo; Pina i la Pobla d'Arenós dependran del centre de dia de Montanejos; Sant Jordi tindrà com a referència a Traiguera, i Vistabella dependrà de Atzeneta.

La labor de Patricia Puerta

El president Martí considera que «estem davant una gran notícia que és fruit de l'excel·lent treball realitzat per la vicepresidenta de la Diputació de Castelló i responsable de l'àrea de Benestar Social, Patricia Puerta, durant la fase de redacció del Pla Convivint, ja que ha estat en permanent contacte amb la Vicepresidència Primera i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, assessorant i informant sobre les peculiaritats i les necessitats que presenta el nostre territori en matèria d'atenció a persones majors».

Castelló, província pionera

El dirigent provincial assenyala que «tenim motius per a estar contents a la província, ja que aquesta experiència pilot comença amb 15 centres de dia rurals en xicotets pobles de la Comunitat Valenciana, dels quals 14 pertanyen a Castelló i 1 a la província de València». «Un èxit» que atribueix «a la constància i el treball de camp realitzats per l'àrea de Benestar Social de la Diputació».

Els 14 municipis triats en aquesta primera fase han sigut aquells que ja disposaven d'uns locals per a situar el nou servei. En aquests moments, els ajuntaments estan en la fase de presentació de projectes davant la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, donant-se la circumstància que els de Castellnovo, Sot de Ferrer i Teresa estan molt avançats.

El poble és la residència

José Martí defensa la importància d'aquestes noves infraestructures de Serveis Socials perquè «hem de ser realistes i, per raons òbvies, no és viable la construcció d'una residència en cada municipi». A més, recorda que «les persones majors, mentre puguen viure al seu poble, prefereixen seguir allí, i mentre puguen dormir a la seua casa, prefereixen continuar fent-ho».

En conseqüència, considera que aquests centres de dia rurals «constitueixen una solució ideal, perquè convertim al poble en una residència, ja que el propi poble proporciona els serveis i atencions d'un centre especialitzat i, els nostres majors, dormiran a casa, que és el que prefereixen».

Afegeix el president que és una mesura que també ajuda a posar fre a a el despoblació, «perquè si els majors es van dels pobles, els seus fills i familiars ja no tornen amb tanta assiduïtat».