Pasar al contenido principal

Castelló reivindica la riquesa ambiental de la Marjaleria amb el projecte de restauració de Rutes de l'Aigua

El regidor de Transició Ecològica de l'Ajuntament de Castelló, Fernando Navarro, ha presentat aquest dimarts el projecte de les Rutes de l'Aigua, una aposta per reivindicar la riquesa ambiental de la Marjaleria, recuperar l'aiguamoll, cuidar la seua biodiversitat i ajudar a controlar les inundacions amb actuacions en onze espais de la zona.

“Hui presentem els primers passos de les Rutes de l'Aigua, una prioritat en aquesta legislatura de l’Acord de Fadrell i un compromís pendent de la nostra ciutat per a frenar la degradació ambiental de la Marjaleria i recuperar la legalitat de la zona amb una gestió socioecològica. A més, millorarà la seguretat davant les inundacions, potenciarà l'ús públic perquè la ciutat s'implique en la seua conservació i suposarà una inversió que generarà nous àmbits de mobilització de recursos”, ha explicat el regidor de Transició Ecològica, Fernando Navarro en la presentació telemàtica, que ha coincidit en el Dia Mundial dels Aiguamolls.

Les memòries d'actuació, que han anat dissenyades per la consultoria Even Ambiental SL, comprenen un pressupost de 1,2 milions d'euros d'obra en 26.554 metres quadrats de superfície. Les principals actuacions són el Parc de l'Aigua, previst en l'avinguda de la Mar-partida dels Patos; ampliació del Molí la Font, restauració de l’Ullal de la Comare, i millora de l'hort urbà del Grau amb reg a manta. La previsió de la Regidoria és promoure la declaració d'interés general i l'obtenció dels terrenys més les licitacions de les actuacions en 2021 i 2022 i iniciar les obres en 2023.

La primera parada de Rutes de l'Aigua se situa a l'entorn de l'avinguda de la Mar-al costat del Camí Serradal, i la partida Patos, i preveu una adequació com a zona d'aiguamoll amb una nova llacuna, la creació d'un espai polivalent amb punts de divulgació, i l'ampliació de l'hort urbà amb la recuperació del sistema tradicional de reg a manta.

La segona i tercera se centra en la Sèquia d’Entrilles, amb una adequació de les séquies i representació del reg a manta.

La quarta es durà a terme en l’Ullal de la Comare, amb una restauració de l'aiguamoll, la posada en marxa d'un punt d'observació d'ocells i un sistema de control d'inundacions.

En les parades cinquena, sisena, setena i huitena s'instal·laran punts de señalització i informació ambiental al parc del Meridià, Riu Sec, pou del Coto Arrocero i séquia de l'Obra respectivament.

El nové punt de Rutes de l'Aigua discorrerà en el paratge del Molí Font, amb una restauració de l'ecosistema, mentre la desena actuació es desenvoluparà a l'entorn de l'ermita de Sant Francesc, amb la generació de dues llacunes.

El recorregut finalitzarà en l'estació depuradora amb nova senyalització al voltant del procés de depuració d'aigües residuals.