Pasar al contenido principal

Agricultura i Sanitat coordinen amb el sector agrícola i ramader la posada en marxa de protocols per a garantir la seguretat de les persones treballadores

La consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, ha presidit tres taules sectorials amb el sector agrícola, ramader i pesquer amb la finalitat de consensuar amb el sector un protocol que garantisca la seguretat dels treballadors adaptat a les característiques de cada activitat i a les particularitats del territori valencià.

Les trobades, en els quals també han participat representants de Salut Pública, han congregat a les entitats, sindicats, cooperatives, empreses i indústries agroalimentàries de transformació, confraries i comunitats de pescadors amb els quals les conselleries d'Agricultura i Sanitat volen perfilar i consensuar plans de prevenció per a respondre de manera àgil i conjunta.

La consellera, al final de la primera reunió, s'ha mostrat partidària de "prevenir des de l'anticipació" amb un pla ajustat a les necessitats i al perfil del camp valencià on prevalen els anomenats treballadors "consolidats" que viuen la zona i es desplacen diàriament des de la seua residència habitual fins a les explotacions.

Mollà ha avançat que s'elaborarà una guia amb indicacions de seguretat per a cada sector, així com una Declaració Responsable de l'ocupador que garantisca el compliment de les mesures de seguretat i la traçabilitat dels treballadors.

Així mateix, han assenyalat el treball directe amb les administracions locals -diputacions i Federació Valenciana de Municipis i Províncies - per a crear una xarxa de solucions d'habitatge

Els serveis documentals de la Conselleria han elaborat un informe sobre les pròximes campanyes de recol·lecció en la Comunitat, que comencen a finals d'agost i en alguns casos, com el dels cítrics, s'estenen fins a finals de maig, per a poder treballar d'acord amb un calendari i a un mapa concret.

L'informe destaca en primer lloc la campanya citrícola per durada i extensió, repartida a través una quinzena de comarques de la Comunitat Valenciana. El repartiment de les varietats des de les primerenques fins a les més tardanes de finals de maig afavoreixen la presència de treballadors estables que cobreixen tota la campanya i que ascendeixen al 86% del total.

En el cas de la verema, la particularitat del raïm de taula embossada precisa de recol·lectors especialitzats mentre que en el raïm de vinificació la mecanització aconsegueix cotes de fins al 70%.

La Conselleria ha avançat que traslladarà tota aquesta informació així com els acords aconseguits al Ministeri, que aquest divendres ha convocat una nova conferència interterritorial amb representants de totes les Comunitats Autònomes.