Pasar al contenido principal

La Universitat de València investigarà possibles fraus alimentaris en derivats de la garrofa com la goma garrofí en la indústria alimentària

La Universitat de València ha signat un conveni amb l’empresa G.A. Torres per a la investigació de gomes estabilitzants en el camp de l’adulteració alimentària, a més de per al desenvolupament de mètodes de detecció. Aquest estudi es portaran a terme al laboratori de Biologia Molecular del Jardí Botànic de la Universitat de València sota la direcció del catedràtic de botànica Josep A. Rosselló, de dilatada experiència en l’àmbit del peritatge biològic i de la botànica forense.

La garrofa és un fruit de moda del qual s’extrauen nombrosos productes derivats com xarops, licors, cerveses o farines, però l’ús del garrofí és, amb diferència, el més estès i valorat a la indústria alimentària. De fet, podem dir que tots els dies ingerim goma garrofí, la farina resultant de la trituració de les llavors de la garrofa, altrament anomenada estabilitzant natural E-410.

D’entre la resta d’estabilitzants alimentaris, la goma garrofí és la que més popularitat i millors propietats posseeix i la més versàtil, la qual cosa es veu reflectida en el seu cost, que és més elevat que el d’altres gomes. Pel que fa a estes gomes, que també s’utilitzen en alimentació, tot i que els seus components estan relacionats químicament amb els de la goma garrofí i són difícils de diferenciar, no tenen les mateixes propietats pel que fa al seu ús alimentari i poden afectar a les propietats finals del producte. 

El frau alimentari és un tema molt actual, i afecta a un gran nombre d’aliments, especialment aquells ben valorats al mercat, i periòdicament apareixen notícies relacionades amb l’adulteració alimentària. Un estudi d’aquest mateix any de la Comissió Europea sobre la autenticitat d’espècies ha advertit que quasi el 50% de l’orenga que es ven a Europa estaria adulterat, fins i tot s’ha detectat adulteració al comí, la cúrcuma o el safrà.

En aquest projecte de col·laboració públic privada, l’equip del Dr. Josep A. Rosselló treballarà conjuntament amb el personal de G.A. Torres per a detectar espècies adulterants de la goma garrofí desconegudes fins la data i elaborar nous mètodes per a la seua detecció.

G.A. Torres treballa des de fa més de 50 anys amb garrofes i els seus derivats i compta amb diferents llocs de producció a València. Començaren treballant amb la goma garrofí per a animals als anys 90 i en l’actualitat són una de les empreses més importants en la fabricació d’aquest estabilitzant alimentari per al consum humà.